Mens tomater, chilier og auberginer holder hele sæsonen, har agurkeplanten kortere levetid. Men ved hjælp af et gammelt trick kan du få hjemmedyrkede agurker helt ind i efteråret – også selvom du ikke ejer et drivhus.
Nåede du ikke at plante agurkeplanter i foråret – eller er din plante ved at dø ud? Så er der hjælp at hente.
Agurkeplanter har kortere levetid end deres drivhusfæller, fordi de bruger mere energi. Derfor kan de oftest kun holde en halv sæson. Men ved at genplante agurkeplanter i højsommeren kan du forlænge agurkesæsonen til helt ind i efteråret. Det er et gammelt trick, som dog besværliggøres af, at man normalt kun kan købe agurkeplanter i forårsmånederne.
Det laver Plantorama om på, når de i uge 27, 28 og 29 genintroducerer agurkeplanten i alle 11 centre. Dermed får danskere med grønne fingre mulighed for at dyrke deres egne økologiske agurkeplanter i juli måned og få friske agurker til langt ind i efteråret.
Den senere plantning giver også mulighed for at plante agurkerne på terrassen, altanen eller op ad en varm mur, hvis man ikke har et drivhus.
Sådan genplanter du en agurkeplante:
Rengør først efter den tidligere høst og brug ny frisk jord, så eventuelle skadedyr ikke overføres til de nye planter.
Find et sted, hvor planten får godt med sol og ikke er alt for udsat for kulde, træk og regnvand. Har du ikke et drivhus, kan det være på en overdækket terrasse eller altan eller op ad en varm mur.
Plant agurkeplanten ovenpå en 10–15 centimeter høj jordtop, så vandet løber væk fra agurkeplantens rodhals, når du vander. På den måde mindsker du risikoen for svampeangreb, som kan ødelægge agurkeplanten.
Umiddelbart efter genplantning er det vigtigt, at du sørger for at holde rodklumpen fugtig de første par dage. Herefter skal du begynde at vande rundt om planten i stedet, så rødderne søger væk fra planten for at få fat på vandet. Rodklumpen skal stadig vandes – dog i mindre mængder.
Herefter passer du den, som en agurkeplante normalt skal passes. Du vil have spiseklare agurker efter 6-8 uger, alt efter vejret.
Kilde: Arne Persson, planteekspert i Plantorama