1000 kroner. Så meget kan en gennemsnitlig husstand spare årligt ved at slukke for de elektriske apparater, når de ikke er i brug. Men alligevel glemmer hver tredje dansker at gøre det. Det viser en undersøgelse fra Spar Nord og NRGi Elsalg, som anbefaler danskerne at give off-knappen en ekstra tanke, inden de drager på årets sommerferie.
Sommerferien nærmer sig, og i den forbindelse har de fleste danskere lange huskelister over, hvad der blandt andet skal med i kufferten. Men her kan det ifølge Spar Nord og NRGi Elsalg være en god idé at tilføje et ekstra punkt til listen – nemlig de elektriske apparater. I hvert fald hvis man ønsker at reducere strømforbruget og spare penge, lyder vurderingen:
– I en gennemsnitlig danskers husholdningsbudget bliver 4.300 nettokroner ifølge tal fra Danmarks Statistik brugt på elektricitet, og her går mange af pengene til unødvendig standby-strøm. Vil man derfor reducere forbruget, kan man med fordel huske at slukke på kontakten, hvor især længere perioder væk hjemmefra som eksempelvis sommerferien er et oplagt sted at starte, lyder det fra cheføkonom i Spar Nord Jens Nyholm.
Beregninger fra NRGi Elsalg viser, at en gennemsnitlig husstand faktisk kan spare op til 1.000 kroner årligt ved at slukke for hjemmets strømslugere, når de ikke er i brug. Men ifølge en undersøgelse, foretaget af Spar Nord og NRGi Elsalg blandt flere end 1.300 danskere, får hver tredje dansker alligevel ikke slukket for standby-strømmen:
– Det er typisk hverdagsapparater som TV, kaffemaskine og computer, som vi glemmer at slukke helt for. Når de små røde dioder lyser, betyder det, at apparaterne er på standby, men at de stadig bruger energi. Og det er altså at penge ud ad vinduet, forklarer direktør i kundeservice hos NRGi Elsalg, Lene Krakau.
Underholdningsapparater sluger mest
Ifølge Lene Krakau er det hos de fleste familier underholdningsapparater, som bruges på daglig basis, der udgør størstedelen af strømforbruget. Derfor er der også her et stort potentiale, hvis man gerne vil spare på det årlige strømforbrug:
– Undersøgelsen viser, at hver anden dansker faktisk ikke klar over, hvad der sluger strøm i hjemmet, og derfor giver mange også hurtigt op på forhånd. Men alene ved at rette fokus på hjemmets underholdningsapparater kan man faktisk nå rigtig langt. De udgør nemlig cirka 40 procent af strømforbruget hos de fleste danske familier, og derfor er det også oplagt at begynde her, forklarer Lene Krakau.
Hun opfordrer desuden til at tjekke energiforbruget på de enkelte af hjemmets el-apparater, da især de ældre udgaver bruger uforholdsmæssig meget strøm.
En usynlig, men stor besparelse
Ifølge cheføkonom i Spar Nord Jens Nyholm er danskerne generelt set økonomisk bevidste, når det gælder deres privatøkonomi, og det burde som udgangspunkt også smitte af på deres elforbrug. Men alligevel er det ikke helt tilfældet:
– Danskerne er blevet mere økonomisk bevidste efter finanskrisen, hvilket blandt andet kommer til udtryk i de rekordstore opsparinger, vi har haft de seneste år. Men når det gælder elregningen, er der fortsat plads til forbedringer, fortæller han og uddyber:
– Det skyldes højst sandsynligt, at elforbruget er en mere uhåndgribelig størrelse sammenlignet med eksempelvis indkøb, fordi man ikke oplever den konkrete besparelse i hverdagen. Der går tid, før elregningen kommer, og besparelsen viser sig, lyder det fra ham.
Selvom mange glemmer at slukke sine elektriske apparaters standby-funktioner i det daglige, giver det ifølge Jens Nyholm alligevel god mening at gøre det, inden man rejser på sommerferie. På den måde er det kun en lille indsats, der skal til for at spare på udgifterne til standby-strøm, som ingen alligevel får gavn af.