ForsideJammerbugtGode muligheder for sjove lege i vandet – uanset vejret

Gode muligheder for sjove lege i vandet – uanset vejret


De varme dage i sidste uge lokkede mange mennesker til vandet og gav travlhed for livredderne. I denne uge bliver sommervejret mere ustabilt, men der er stadig masser af gode muligheder for at få nogle sjove timer i vandet – uanset vejret.

Denne uge byder måske ikke på oplagt strandvejr, men vandet er stadig lunt og dejligt, og der er rig mulighed for en god og sjov tur i vandet. Livredderne er på arbejde hver dag og giver gerne gode ideer til, hvordan man kan lege med sine børn i vandet og samtidig lære dem at begå sig bedre i vand:


– I Danmark er vi omgivet af vand, ligesom vi har mange søer, åer og vandløb. Derfor er det vigtigt, at børn lærer at svømme og begå sig sikkert i vand. Og når man er tryg i vand, følger muligheden for en lang række sjove vandaktiviteter med. Vi har derfor udviklet en række vandøvelser, som man kan lege og have det sjovt med, samtidig med at man får rykket børnenes grænser og gør dem mere modige i vandet, fortæller Anders Myrhøj, kystlivredningschef i TrygFonden Kystlivredning, og fortsætter:

– Kig forbi livreddertårnet og tal med livredderne om, hvordan du kan udfordre og udvikle dine børns svømme- og vandfærdigheder. Ved tårnene har vi også skilte med ideer til øvelser og vandlege, og livredderne har et aktivitetshæfte til børnene med forslag til øvelser. Er man ikke til en tur i havet, er vi i Danmark begavet med masser af svømmehaller. Øvelserne kan bruges begge steder, så der er rig mulighed for at træne vandtilvænning hele året og uanset vejret.

Øvelserne i vandtilvænning er tilpasset børn i alderen ca. 3-12 år og produceret som korte videoer, der viser, hvordan de enkelte øvelser skal udføres. Se fx, hvordan I leger vandraket, ubåd, tangloppe og kagerulle her: Vandtilvænning for børn

Livreddertårne i udvalgte svømmehaller

En særlig udgave af TrygFondens rød- og hvidstribede livreddertårn er i dag opsat i en lang række af landets svømmehaller. Tårnet er fyldt med ægte livredderudstyr, som både børn og voksne frit kan benytte til at lege, lære og træne livredning, så de kan blive i stand til at redde sig selv og andre, hvis uheldet skulle være ude.

I løbet af de kommende år skal livreddertårnet udbredes til i alt 45 svømmehaller landet over. Se, hvilke svømmehaller der har – eller får – sat et livreddertårn op, her: Svømmehaller med et livreddertårn

Varme sommerdage i sidste uge gav travlhed på strandene

Sidste uge bød på flere varme dage med masser af mennesker på strandene og dermed travlhed for livredderne. Blandt andet havde livredderne i alt 23 eftersøgninger af børn, der var blevet væk for deres forældre.

Aktionstal for uge 29
I uge 29 (den 18.– 24. juli) gennemførte livredderne i alt 9.421 indsatser, hvoraf det vurderes, at der i 6 tilfælde var en person i livsfare. Derudover var 597 almindelige førstehjælpsaktioner, 729 forebyggende aktioner og 8.089 oplysende indsatser.

Røde aktioner i uge 29:

Balka Strand den 21. juli

Livredderne observerer en familie i to 2-mands kajakker, hvor mor og far er i hver deres kajak med et barn. Livredderne følger familien, der på et tidspunkt er så langt ude, at den ene livredder sejler ud til dem i båd, mens den anden holder øje fra stranden. De to kajakker er bundet sammen, og faren forsøger at få dem ind i den kraftige fralandsvind, mens moren og børnene er lettere paniske. Hele familien kommer over i livredderens båd, hvorefter faren og den ene livredder holder i hver deres kajak, mens de sejler ind mod stranden. Her tager den anden livredder imod og hjælper med at få alle sikkert i land.

Rørvig Strand den 20. juli

Livredderne bliver kontaktet af en badegæst, der har fået øje på en lille sejlbåd i problemer 300 meter fra livreddernes primærzone. Den ene livredder sejler ud for at undersøge situationen, mens den anden holder øje fra tårnet. Der er to drenge ombord i sejlbåden, og deres sejl er gået i stykker. Livredderen binder drengenes båd fast med et reb og trækker dem sikkert ind til land.

Hvide Sande den 20. juli

Livredderne spotter et revlehul fra tårnet, hvorefter den ene livredder stiller sig i vandkanten for at tale med og advare badegæster. To piger bliver fanget af den sidegående strøm og ført med ud i revlehullet. Livredderne vurderer, at pigerne ikke selv kan komme ind, så den ene tager sit board og får bjærget pigerne ind, der er lettere paniske og trætte. Pigerne fortæller, at de var blevet overrasket af strømmen, og både piger og forældre får sig en god snak med livredderne om revlehuller, strøm og bølger.

Søndervig Strand den 19. juli

Livredderne bliver alarmeret af en badegæst om, at en gruppe badegæster er i problemer cirka 100 meter ude i vandet 200 meter nord fra tårnet. To af livredderne sejler ud til gruppen, der tæller fem personer – fire ved en redningskrans og en ved et flydemiddel. Tre af personerne er nogle, som er taget ud for at hjælpe den mor og søn, som var blevet fanget ude på vandet og ude af stand til selv at komme ind. De to af dem kan selv komme ind på land, mens de resterende tre bliver sejlet i land af livredderne, der efterfølgende taler med mor og søn om det skete, og hvordan de kan undgå lignende situationer fremover.

Henne Strand den 19. juli – to røde aktioner

Begge aktioner handler om trætte svømmere, der blev fanget i et revlehul. Først spotter livredderne en mand, der kæmper imod en udadgående strøm i et revlehul længere nede af stranden syd fra livreddernes primærflag. Den ene livredder tager ud på sit board og hjælper manden sikkert ind mod land.

Senere gentager en lignende situation sig, hvor en mand bliver fanget i et revlehul og hjulpet ind på stranden, hvor han modtager tilsyn, indtil pulsen er faldet, og vejrtrækning er rolig. Mandens søn, der ikke var fanget i revlehullet, er tydeligt påvirket af situationen og bryder sammen i gråd. Livredderne yder psykisk førstehjælp, og både far og søn forlader stranden ved godt mod.

- Annonce -

SENESTE ARTIKLER