Hver fjerde dansker er mere stresset end tidligere, og hos Gjensidige har der været en stigning på 31 % i antal sager med stress i forhold til 2021. Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for Gjensidige samt skadetal for sundhedsforsikring.
Hovedpine, dårlig søvn og indre uro. Det er blot tre af symptomerne på stress, som alt for mange danskere desværre lever med.
En ny Gallup-undersøgelse viser nemlig, at hver fjerde dansker føler sig mere stresset end tidligere, og skadetal for sundhedsforsikring hos Gjensidige viser, at antallet af sager med stress er steget med 31 % fra første kvartal i 2021 til første kvartal i 2022.
”Mange der oplever stress, kan heldigvis få det bedre relativt hurtigt, hvis de får den rigtige støtte og hjælp, men det er vigtigt, at man tager det seriøst. Der hersker desværre stadig en fordom om, at psykisk sygdom kan afhjælpes ved, at man for eksempel deltager i foreningslivet, men selv problemer med stress, skal man tage seriøst, præcis som hvis man har en fysisk lidelse,” siger Louise Brix, fagchef for Sundhed i Gjensidige.
Tal fra Bedre Psykiatri viser, at hver tredje dansker rammes af psykisk sygdom i løbet af livet, hvilket understreger, hvor vigtigt det er, at det bliver taget seriøst.
”I løbet af årene har vi oplevet, at det er blevet mere normalt at være åben om, at man har brug for hjælp til behandling af psykiske lidelser, og det skal være med til at aftabuisere emnet endnu mere. Man skal ikke skamme sig over, at man har det dårligt, og det er vigtigt, at så mange som muligt ved, hvilken hjælp de kan få,” siger Louise Brix.
Flere stressforløb, men også flere tunge forløb
Hvis man ikke får taget stress i opløbet, er der risiko for, at det kan udvikle sig til angst og depression. Derfor er det vigtigt, at man får snakket med sin læge om det, hvis man begynder at mærke symptomer i hverdagen. Gjensidige har for eksempel også set en stigning i antallet af kunder, der får hjælp for angst på 20 %, hvilket understreger, hvor vigtigt det er, at man ikke venter med at gå til lægen.
”Jeg kan kun opfordre dem, der oplever smerte i sindet at række ud efter hjælp, selv om det kan være svært. Og så skal vi alle blive bedre til at hjælpe hinanden med at søge hjælp, for det kan forhindre, at stress udvikler sig. Forhåbentlig kommer regeringen også snart med den lovede 10-års plan for psykiatrien, for den er savnet,” siger Louise Brix.
Stigningerne i antal sager med både stress og angst, kan der dog være mange forklaringer på.
”Mange danskere har været dybt påvirket af de meget store ændringer, vi har været underlagt de sidste to år, og når der så følger krig i Europa og økonomisk utryghed, så kan det være med til at øge stresspåvirkningen i mange. Det er også det, vi ser resultatet af blandt vores kunder, hvor efterspørgslen på stresshåndtering har været stødt stigende,” siger Louise Brix.
Om undersøgelsen
Undersøgelsen er foretaget af Kantar Gallup for Gjensidige i marts måned 2022 blandt 1027 repræsentativt udvalgte danskere.
Føler du dig mere eller mindre stresset end tidligere?
Mere stresset end tidligere | 23% |
Mindre stresset end tidligere | 7% |
Det er det samme, jeg følte mig også stresset før | 23% |
Det er det samme, jeg følte mig ikke stresset før | 38% |
Ved ikke/Ønsker ikke at svare | 9% |