Kommunalbestyrelsen i Jammerbugt Kommune har godkendt en model for indfasning af minimumsnormeringer på dagtilbudsområdet i kommunen. Et stort flertal stemte for godkendelsen. Socialistisk Folkepartis ene medlem af Kommunalbestyrelsen stemte imod godkendelsen og anbefalede i stedet en anden model.
Minimumsnormeringer bliver lovbundne fra 2024, da Regeringen i december 2020 indgik en aftale om dette med Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet. Konkret betyder de lovbundne minimumsnormeringer, at der stilles krav til alle kommuner om, at der årligt i gennemsnit skal være 1 pædagogisk personale pr. 3 børn i vuggestuer og 1 pædagogisk personale pr. 6 børn i børnehaver.
I finanslovsaftalen er der afsat midler til at understøtte, at kommunerne løbende øger normeringerne frem mod ikrafttrædelsen af lovkravet i 2024. Det betyder, at Jammerbugt Kommune, ligesom alle andre kommuner, modtager midler fra en statslig tildelingspulje, så kommunen kan arbejde med det normeringsløft, som skal føre til de lovbundne minimumsnormeringer i 2024.
Fordeling af de statslige midler i Jammerbugt Kommune
I Jammerbugt Kommune bliver de statslige midler tildelt de kommunale og private dagtilbud. Midlerne vil blive brugt på mere pædagogisk personale i overensstemmelse med den nuværende personalesammensætning på 70% pædagoger og 30% pædagogmedhjælpere.
Kommunalbestyrelsen skulle vælge mellem tre modeller i forhold til, hvordan de statslige midler skal fordeles i Jammerbugt Kommune. Valget faldt på en model, som betyder, at de kommunale og private institutioner oplever samme normeringsløft. Dermed følger midlerne til minimumsnormeringer det enkelte barn – uanset om barnet går i en kommunal eller privat vuggestue eller børnehave.
Forældrebetalingen på det kommunale område påvirkes ikke af valget af denne model, som skal sikre, at kommunen i 2024 kan overholde de lovmæssige krav til minimumsnormeringer i vuggestuer og børnehaver.