ForsideAndetTerrassesæsonen er over os: Sådan kan du bygge mere klimabevidst

Terrassesæsonen er over os: Sådan kan du bygge mere klimabevidst

Danskerne ønsker, at bæredygtigt byggeri vinder mere frem i fremtiden. To ud af tre mener samtidig, at manglende kendskab til bæredygtigt byggeri og materialer er en stor udfordring. Det slår en undersøgelse blandt mere end 5.000 byggemarkedskunder i Stark fast. Trævirksomheden Keflico vil gøre op med det manglende kendskab til de bæredygtige muligheder og giver derfor her tre konkrete råd til, hvordan du selv kan bygge mere klimabevidst hen over sommeren.

Mange danskere bruger sommeren til at kaste sig over udendørsprojekter som eksempelvis at lægge en ny terrasse – og noget kunne tyde på, at den gerne må være klimavenlig. En stor undersøgelse fra tømmerhandlerkæden Stark viser nemlig, at 62 procent af danskerne ser det som en stor fordel, at bæredygtigt byggeri vinder frem. Men undersøgelsen viser også, at langt de fleste mener, at viden om, hvordan man kan bygge mere bæredygtigt, stadig mangler.  

En af de virksomheder, som har specialiseret sig i viden om brugen af ét af verdens mest bæredygtige byggematerialer, er trævirksomheden Keflico, der leverer træ til tømmerhandler, byggemarkeder og den træforbrugende industri over hele landet. Og her glæder man sig over det stigende fokus på bæredygtighed:


– Vi oplever, at bæredygtighed er kommet til at spille en stor rolle ude blandt danskerne. Efterspørgslen på klimavenlige produkter stiger, og i specielt de større byggeprojekter stilles der nu i højere grad krav til klimabevidsthed. Vi vil gerne hjælpe med at fremme den bæredygtige udvikling ved blandt andet at dele ud af vores mangeårige erfaring inden for brugen af træ, forklarer Camilla Hyldgaard Thomsen, der er kommerciel direktør i Keflico.Hun giver her tre gode råd til, hvordan man kan bygge med mere omtanke for klima og miljø.

1. Træ som materiale er et klimabevidst valg både inde og ude
Udover at være usædvanligt æstetisk smukt så er træ også ét af de mest klimavenlige materialer, der findes. Som intet andet materiale lagrer træ CO2 i hele sin levetid, også mens det er i anvendelse som f.eks. en træterrasse til sommerens udehygge, en særpræget beklædning i træ til husfacaden eller sågar som en unik bænk i entréen. Anvendelsesmulighederne er altså mange. Derfor er en bevidsthed om byggematerialernes egenskaber ifølge Camilla Hyldgaard Thomsen også et rigtig godt sted at starte når man skal bygge: 

– Hvis man vil bygge bæredygtigt, er det først og fremmest vigtigt, at man så vidt muligt vælger byggematerialer med egenskaber, der matcher ens behov, men som samtidig også godt for natur, klima og biodiversitet. Træ kan være et godt bud, der ikke bare er et bæredygtigt valg, men også et materiale, der har bemærkelsesværdige egenskaber, der giver dig et utal af forskellige anvendelsesmuligheder. Lige fra beklædning af din husfacade og opførelse af en terrasse til gør det selv-projekter som blomsterkasser, bogreoler og møbler i træ, siger hun og tilføjer:

Heldigvis har flere fået øjnene op for at bruge træ, og der findes i dag mange steder hvor man kan finde god viden og inspiration til sit næste byggeprojekt i træ. Eksempelvis i din lokale tømmerhandel, på de sociale medier eller via. vores inspirationsunivers.

2.  Anvend alternative træsorter og kig efter de korte længder
Vi mennesker har en naturlig tilknytning til skov og dermed også træ. Men vidste du, at der findes over 50.000 forskellige træsorter i verden. Nogen træsorter egner sig rigtig godt til terrasse- og facadeprojekter, hvorimod andre er gode til produktion af inventar og møbler. Det afhænger alt sammen af træets egenskaber. Det allerbedste for skovene og klimaet er, at vi bruger lidt af alle træsorterne i stedet for kun at anvende få velkendte træsorter. Hvilket vi i dag har en tendens til. Derfor kan det være en fordel for både skovene, men også din egen pengepung, også at kigge efter mindre kendte træsorter som eksempelvis Guariuba, Tatajuba og Louro Gamela. 

– Vi ser flere og flere spændende projekter hvor træets udnyttelse i den grad er i fokus. Det kan eksempelvis være brug af de mindre kendte træsorter, et mix af flere forskellige træsorter, hvor forskellene udlignes når træet patinerer, eller ved at tænke kreative løsninger som spændende lægge mønstre på en terrasse, et skraldespandsskjul af afskær eller smukke blomsterkasser, hvor alle længder er udnyttet til fulde. Sådanne projekter er gode for klimaet men kan også være det for din egen økonomi for byggeprojektet.  

Træ er et levende materiale, og naturen leverer ikke kun fejlfrie lister og brædder i lange længder. Hvis man skal bygge bæredygtigt, bør man omfavne de længder, revner, knaster og andre unikke særpræg materialet kan have. Alt sammen kan nemlig være med til at gøre, at lige netop dit projekt skiller sig ud fra naboens. Det kan være ved at arbejde træets unikke strukturer ind i sit byggeprojekt, indtænke korte længder, når man bygger, men også generelt at være kreativ med det træ man bruger og udnytte så meget af det som muligt, forklarer Camilla Hyldgaard Thomsen.

3. Gå efter bæredygtighedscertificeringer
Hvis man vil sikre sig, at ens træbaserede byggematerialer kommer fra bæredygtige kilder, skal man gå efter produkter, der enten er FSC- eller PEFC-certificeret. Det er nemlig din sikkerhed for, at det træ, du skal bygge med, lever op til nogle af de strengeste krav til ansvarlig og bæredygtig skovforvaltning, klima og biodiversitet, og samtidig støtter du lokalbefolkningen i nogle af verdens mest udsatte skovområder.

– Når du vælger bæredygtighedscertificeret træ til dit byggeprojekt, er det samtidig en investering i naturen og de fremtidige generationers muligheder. Ved at vælge certificerede, bæredygtige træprodukter er du således med til at sikre bedre levevilkår for den natur, de dyr og de mennesker, der lever i og af skovene. Helt konkret stiller certificeringsordningerne som FSC og PEFC for eksempel krav om, at der ikke bliver fældet flere træer, end skoven kan nå at reproducere, samtidig med at der sikres ordentlige forhold for mennesker, dyr og biodiversiteten i lokalområderne. 

Ifølge Camilla Hyldgaard Thomsen er det også noget, der i stigende grad bliver efterspurgt i byggebranchen i Danmark. I 2020 øgede Keflico nemlig andelen af bæredygtigt FSC- og PEFC-certificeret træ til 68 procent af deres samlede salg, og det var hele 18 procentpoint højere end virksomhedens målsætninger for året.

- Annonce -

SENESTE ARTIKLER