Mange danskere holder sommerferie inden for landets grænser i år som konsekvens af coronavirussen, og der er rift om ferieboligerne. Måske har du leget med tanken om at leje din egen bolig ud, mens du selv er i sommerhus? Inden du rider med på bølgen, er der en række forhold, du skal være særligt opmærksom på.
Med skolernes sommerferie er højsæsonen for sommerhusudlejning for alvor skudt i gang – og med det også udlejningen af danskernes egen bolig via fx Airbnb. Inden du kaster dig ud i korttidsudlejning, er der en række forhold, du skal være særligt opmærksom på som udlejer, påpeger EjendomDanmark, erhvervsorganisation for ejere, udlejere og administratorer af fast ejendom i Danmark.
Først og fremmest skal du afklare, om du har lov til at korttidsudleje din bolig. Det afhænger nemlig af din boligform. Bor du i ejerlejlighed, kan du som udgangspunkt altid leje din bolig ud, men bor du til leje, må du som udgangspunkt ikke korttidsudleje din bolig. Bor du i en andelsbolig, må du heller ikke korttidsudleje din bolig med mindre, der er givet tilladelse til korttidsudlejning i foreningens vedtægter.
”Ønsker en beboer i en lejebolig at korttidsudleje via fx Airbnb, kræver det altid udlejers accept. Giver udlejer ikke grønt lys, eller får lejer ikke søgt om det, så er udlejning via Airbnb altid ulovligt. Det kan i værste fald føre til ophævelse af lejemålet”, advarer Mette Haagensen, juridisk konsulent i EjendomDanmark og fortsætter:
”Er man i tvivl om man må korttidsudleje, må man hellere spørge hos administrator eller foreningens bestyrelse en gang for meget end en gang for lidt.”
EjendomDanmark giver dig her fem punkter, du skal være opmærksom på, inden du annoncere din bolig online.
- Tjek om du har lov til at udleje din bolig
I andelsboligforeninger er det som udgangspunkt ikke tilladt at korttidsudleje, med mindre der er åbnet op for det i vedtægterne. Ejerlejligheder kan i udgangspunktet altid korttidsudlejes, hvis ikke der er et forbud i vedtægterne. Bor du til leje, kræver det altid udlejers accept. Giver udlejer ikke grønt lys, eller får lejer ikke søgt om tilladelse, så er udlejning ulovlig. Har du lov til at korttidsudleje, så husk at udarbejde en skriftlig lejekontrakt.
- Lej ikke din bolig ud ubegrænset
Selvom du har tilladelse til at udleje din bolig, skal du være opmærksom på, at der er begrænsninger for, hvor meget du må leje din bolig ud. Lejer du din bolig ud flere gange efter hinanden, flere gange over en kort årrække, eller lejer et værelse ud til turister løbende over hele sommeren, begynder udlejningen at få karakter af hoteldrift, og det er ikke lovligt i beboelseslejligheder.
- Undersøg om din forsikring dækker
Tjek hvordan din egen forsikring dækker i tilfælde af tyveri eller skader på dit indbo. Airbnb’s værtsgaranti dækker fx ikke kontanter og værdipapirer samt skader opstået på fællesområder. Smykker og kunstværker dækkes kun i begrænset omfang.
- Du er ansvarlig for skader og gener
Bor du i lejlighed, er du ansvarlig for dem, du giver adgang til ejendommen og din bolig. Gør dine lejere skade på ejendommen, lejligheden eller generer de øvrige beboere, så er du ansvarlig over for foreningen eller udlejeren.
- Orienter de øvrige beboere
Korttidsudlejning kan skabe utryghed blandt de øvrige beboere i etageejendomme, som pludselig ikke kan vide sig sikre på, hvem deres nabo er, og hvem der bor i opgangen. Orienter de øvrige beboere om, at du har lejet din bolig ud i en kort periode. Angiv også gerne kontaktinfo, så dine naboer kan komme i kontakt med dig, hvis der er problemer.