5 myter ved sommerhusudlejning

De nordjyske sommerhuse vokser i kvadratmeter
Arkivbillede
Print Friendly, PDF & Email

Sommerhusudlejning er ofte forbundet med fordomme, og det kan afholde nogle sommerhusejere fra at leje feriehuset ud. Men ofte viser det sig faktisk, at de mest udbredte fordomme blot er myter.

Det er mere attraktivt end nogensinde at eje en fritidsbolig, og efterspørgslen på sommerhuse til udlejning er rekordhøj. Flere sommerhusejere tøver dog med at leje sit feriehus ud på grund af en række myter, der ikke nødvendigvis har hold i virkeligheden.

Myte 1: Turisterne ødelægger mit sommerhus

Undersøgelser viser, at under 1 procent af de udlejede sommerhuse får skader, og at langt de fleste lejemål således forløber uden problemer. Skulle man alligevel være blandt de uheldige, har man som husejer en skadesforsikring gennem sit udlejningsbureau, som dækker eventuelle ødelæggelser.

De fleste udlejere kan bekræfte, at et udlejningssommerhus altid er fuldstændig up-to-date. Mens man som ejer kan leve længe med et løst bræt på terrassen eller et ødelagt filter i opvaskemaskinen, bliver fejl og mangler tilset med det samme i et udlejningshus. Det koster selvfølgelig lidt at reparere tingene, men det dækker lejeindtægten, fortæller Carlos Villaro Lassen, som er direktør i Feriehusudlejernes Brancheforening.

Myte 2: Jeg skal selv gøre rent

Mange lejere gør selv sommerhuset rent, når de forlader stedet. I disse tilfælde kontrolleres rengøringen af udlejningsbureauet, så kvaliteten altid er i top. Professionel slutrengøring er desuden en tillægsydelse, som de fleste bureauer tilbyder efter hvert lejemål. Du behøver derfor ikke skænke rengøring en tanke.

Myte 3: Den økonomiske gevinst går til skat

De seneste år er det gradvist blevet mere attraktivt at leje sommerhuset ud. Senest er der i 2019 indført et nyt bundfradrag, som betyder, at sommerhusejere nu kan tjene 40.900 kroner skattefrit ved at leje sommerhuset ud gennem et bureau. Det betyder altså, at de første 40.900 kr. af lejeindtægten er skattefrie.

– Det skattefrie beløb, man kan tjene ved udlejning, er blevet hævet fra godt 21.000 kroner i 2017, hvilket gør det yderst attraktivt for sommerhusejerne at udleje ferieboligen. Som følge af et stigende prisindeks, bliver fradraget hævet yderligere i 2020, så man som udlejer kan tjene 41.800 kroner skattefri ved at udleje sit sommerhus, fortæller Carlos Villaro Lassen.

Myte 4: Jeg kan ikke selv bruge sommerhuset

Det er dit sommerhus, og du har råderetten over det. Derfor er der ingen problemer i selv at benytte huset, når du har lyst til det. De fleste udlejningsbureauer vil naturligvis gerne udleje dit sommerhus i højsæsonen, men du forpligter dig kun til at stille sommerhuset til rådighed, når du ikke selv bruger det.

Myte 5: Lejerne generer mine naboer og larmer i byen

Uanset hvordan dine gæster opfører sig, er deres besøg til fordel for lokalsamfundet. Turisterne styrker sommerhusområderne, når de tager ud og oplever byen, udforsker aktiviteter eller blot handler ved den lokale købmand.

– Beskæftigelsen i lokalsamfundet har stor gavn af feriehusgæster. I Varde Kommune skaber feriehusudlejning for eksempel 3.000 fuldtidsarbejdspladser på grund af sommerhusudlejning, mens tallet på landsplan er helt oppe på 20.000 fuldtidsarbejdspladser. Som sommerhusudlejer bidrager man således til både beskæftigelse, økonomi og bosætning i nærområdet, slutter Carlos Villaro Lassen.