46 procent flere opkald om sæler

Fra 2019 til 2020 er antallet af opkald om sæler steget med 46 procent i årets første fem måneder. Det skyldes at flere bekymrede borgere ringer ind om enlige sæler på kysterne. Rådet lyder dog stadig: Lad dem være. Sælerne er faktisk mest i nød, når der er mennesker omkring dem. Foto: Asger Thielsen.
Print Friendly, PDF & Email

Fra 2019 til 2020 er antallet af opkald om sæler steget med 46 procent i årets første fem måneder. Det skyldes at flere bekymrede borgere ringer ind om enlige sæler på kysterne. Rådet lyder dog stadig: Lad dem være. Sælerne er faktisk mest i nød, når der er mennesker omkring dem.

I 2019 kom der 322 henvendelser om sæler alene i januar-maj måned. Det tal har 2020 overhalet med 150 henvendelser i årets første fem måneder. Det svarer til en stigning på 46 procent.


“Selv om det er en voldsom stigning, vidner det højst sandsynligt om, at flere danskere ved hvor de skal ringe hen, hvis de spotter sæler, som de mener er i nød, frem for en stigning i antallet af sæler, der er i nød. Uanset hvad handler de færreste telefonopkald om en sæl, der rent faktisk er i nød,” siger Michael Carlsen, biolog i Dyrenes Beskyttelse.

Når en sæl ligger alene på stranden, bliver folk bekymret for, om den er strandet og derfor er i nød. Men det er oftest ikke tilfældet, og derfor skal man bare lade den være.

Sælunger har brug for deres mor

Sælunger ligger ofte alene på kysten, fordi de midlertidigt er blevet væk fra deres mor. Men mor og unge finder altid hinanden igen, hvis de ikke forstyrres af mennesker. Derfor kan en sælunge blive permanent efterladt, hvis der er for mange mennesker omkring den.

“Når man ser en unge af spættet sæl på stranden, er det vigtigt at holde rigtig lang afstand til den. De spættede sæler er følsomme overfor menneskers tilstedeværelse og oftest tør sælhunnen ikke nærme sig dens unge, hvis der er mennesker omkring den,” siger Michael Carlsen, og fortsætter:

“En unge af spættet sæl passes kun af sin mor i tre-fire uger, og i løbet af den tid skal ungen nå at fordoble eller endda tredoble sin vægt. Det er altså enormt vigtigt, at ungen får alle sine måltider, så den kan udvikle sig mest muligt. Hvis en unge bliver adskilt fra sin mor for tidligt, kan det få fatale konsekvenser,” siger Michael Carlsen.

Har sælen synlige skader, har den derimod brug for hjælp, og så er det vigtigt at kontakte Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral på 1812, imens man holder god afstand til den.