Godkendelse af takster for fritvalgsleverandører

Arkivbillede Foto: Jammerbugtposten.dk
Print Friendly, PDF & Email

Godkendelse af takster for fritvalgsleverandører

Social- og Sundhedsudvalget i Jammerbugt Kommune holder møde den 9. januar 2024, hvor der bl.a. på dagsordenen er: Godkendelse af takster for fritvalgsleverandører

Kommunalbestyrelsen besluttede i juni 2019, at der skulle arbejdes henimod at etablere en godkendelsesmodel i Jammerbugt Kommune, som skulle sikre kommunens opfyldelse af det frie valg af leverandør af hjemmeplejeydelser. Det materiale, som ligger til grund for Jammerbugt Kommunes godkendelse af leverandører på fritvalgsområdet er godkendt af Kommunalbestyrelsen i december 2020.

I en godkendelsesordning fastsætter Kommunalbestyrelsen pris- og kvalitetskrav, og da der ikke foretages en egentlig konkurrenceudsættelse, så skal Kommunalbestyrelsen sikre, at afregning sker på markedsvilkår. Dette gøres ved, at Kommunalbestyrelsen løbende, eller en gang årligt, beregner og fastsætter taksterne på baggrund af de gennemsnitlige, langsigtede omkostninger, som den kommunale leverandør har til at producere og levere en tilsvarende ydelse.

Kommunalbestyrelsen godkendte senest takster for fritvalgsområdet på Kommunalbestyrelsens møde den 1. september 2022 (pkt. 120). Disse takster har været anvendt fra 1. januar 2022. Der er ikke foretaget genberegning af taksterne for 2023, og derfor er det taksterne for 2022, som har dannet grundlag for afregningen af fritvalgsleverandørerne i 2023.

Forvaltningen vil i 1. kvartal 2024 foretage en genberegning af tidligere års takster, således disse følger den samme afregningsmodel, som fremadrettet anvendes til beregning af taksterne på fritvalgsområdet i Jammerbugt Kommune. De genberegnede takster for tidligere år vil herefter blive fremlagt til politisk behandling.

Genberegnede takster 2023

KL fremlagde ultimo 2022 i samarbejde med BDO en ny vejledning for beregning af takster på fritvalgsområdet. Vejledningen er udarbejdet efter højesteretsdommen i sagen mellem Blæksprutten og Brønderslev Kommune vedr. kommunens takster på fritvalgsområdet. Afledt af denne dom skal den nye vejledning understøtte retvisende og gennemsigtige takster på fritvalgsområdet i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Forvaltningen har med udgangspunkt i dette genberegnet taksterne, ud fra det seneste afsluttede regnskabsår (regnskab 2022).

De genberegnede takster er angivet nedenfor:

Taksterne er et udtryk for kommunens samlede udgifter til hjemmeplejen, hvorfor samtlige udgifter til løn og øvrig drift er medtaget i beregningen for at give den præcise pris på, hvad det koster at drive hjemmeplejen i Jammerbugt Kommune.

Beregningen af taksterne, som fritvalgsleverandørerne vil blive afregnet efter, baseres som nævnt på seneste afsluttede regnskab, og derfor inddrages den af Kommunalbestyrelsen vedtagne besparelse på 1% for budget 2024 ikke i beregningen af taksterne for 2024.

De beregnede takster er gældende pr. 1. januar 2024 og leverandørerne vil modtage regulering af leverede ydelser fra 1. januar 2024.

Tidsplan

SSU 09.01.24 (anbefaler)

ØKU 17.01.24 (anbefaler)

KMB 25.01.24 (godkender)

Retsgrundlag

Servicelovens § 91, stk. 2, nr. 1

Budgetmæssige konsekvenser

Se sagsfremstillingen.

Høring/borger- og brugerinvolvering

Ikke relevant.

Indstilling

Social-, Sundheds- og Beskæftigelsesforvaltningen indstiller, at Social- og Sundhedsudvalget anbefaler, at Kommunalbestyrelsen godkender de genberegnede takster gældende pr. 1. januar 2024.