Festival med Vilde Vikinger i skulpturparken Blokhus

Foto: Sandskulpturparken.dk
Print Friendly, PDF & Email

Skulpturparken Blokhus holder festival med sandskulpturer, hvor kunstnere laver hver deres skulptur, årets tema er “Vilde vikinger”.

Skulpturparken fortæller på deres hjemmeside;

Sandet kommer fra Ølstrup Grusgrav ved Ringkøbing. Her har sandet den helt rette gyldne farve og kantede kornstørrelse, hvor der samtidig er sørget for at sandet har det rette forhold mellem 90% sand og 10% ler.

Sandet er blevet fyldt i meget store trækasser, herefter tilføjes vand samtidig med at det bliver kraftigt stampet med store pladevibratorer så sandet derved komprimeres ca. 40 %. Kasserne bygges ovenpå hinanden én efter én, ligesom byggeklodser.

Opbygning af sandet i kasser og blokke er på knap 2 ugers tid udført af team bestående af 10 erfarne sandfolk, hvorefter det er klar til at kunstnerne kan gå i gang.

Herefter kan skulptørerne straks i gang med at forme de individuelle skulpturer. De begynder helt oppe ved toppen af sandblokkene og arbejder sig gradvist nedad. Skulptørerne skal dog hele tiden holde øje med, at proportionerne på deres store kunstværker er blevet udført korrekt. Der er ingen fortrydelsesret.

Når skulpturerne er færdig udført, oversprøjtes de til sidst med lidt vand iblandet en smule speciel trælim i forholdet 10-1, for at holde lidt sammen på det hele i specielt de første par uger, som er den mest kritiske periode.

Det tager sandkunstnere ca. 10-12 dage at lave de skulpturerne. For at lave en f.eks. 4 meter høj sandskulptur, har det taget ca. 100 arbejdstimer og der er anvendt mindst 25 tons sand hertil.

Skulpturerne kan godt holde til kombinationer af sol, lettere regn og lettere blæst, – men frostvejr, haglbyger og længerevarende hård regn eller stormvejr medfører uoprettelige skader. Når frosten kommer, så krakelerer det hele og bliver så hurtigt til en almindelig stor sandbunke.

Omkostningerne for at få lavet 10 store sandskulpturer er på knap 800.000 kr., dette dækker udgifterne til køb af sand, transport til Blokhus, opbygning af sandet og betaling til arbejdsmænd samt betaling af rejse- og opholdsudgifter og honorarer til de udførende sandkunstnere. Det svarer altså til ca. 80.000 kr. for hver sandskulptur.

Sandet der er brugt til skulpturerne kan ikke genbruges, og ved næste års sandskulptur festival hentes der nyt sand hjem og alt skal opbygges på ny ud fra et nyt tema!

Kulturhuset og Skulpturparken er 100% privat ejet, og modtager ikke nogen former for offentlig støtte. Hele økonomien bæres alene af de indtægter som opnås ved salg af entrébilletter samt mad og drikke m.m. i Kulturhuset.

Åbningstider i Skulpturparken;
27/8 – 31/10 Tirsdag til søndag kl 10 – 17
1/11 – 29/12 Tirsdag til søndag kl 11 – 21
Mandage lukket
24/12, 25/12, 30/12 & 31/12 lukket