Godkendelse af hensigtserklæring for daginstitutioner vedrørende personalesammensætningen

Bøge Bakke Børnehave Brovst Foto: Jammerbugtposten.dk
Print Friendly, PDF & Email

Godkendelse af hensigtserklæring for daginstitutioner vedrørende personalesammensætningen

Børne- og Familieudvalget i Jammerbugt Kommune holder møde den 25. september, hvor der bl.a. på dagsordenen er Godkendelse af hensigtserklæring for daginstitutioner vedrørende personalesammensætningen.

Godkendelse af, at pædagogiske assistenter fremadrettet indgår i andelen af pædagogisk uddannet personale i den kommunale hensigtserklæring vedr. den forventede andel af pædagogisk uddannet personale og ikke uddannet pædagogisk personale i daginstitutioner i Jammerbugt Kommune.

Sagsbeskrivelse

I Jammerbugt Kommune er der en hensigtserklæring om, at fordelingen af det pædagogiske personale i dagtilbud er fordelt med mindst 70% pædagoger og 30% andet pædagogisk personale, såsom pædagogiske assistenter og pædagogmedhjælpere.

Denne hensigtserklæring har sit afsæt i politiske aftaler, der kan henføres til kommunesammenlægningen i 2007.

Hensigtserklæringen har også en betydning i forhold til de private institutioner, idet der står i Godkendelseskriterierne for private institutioner, at Privatinstitutionen skal tilstræbe at følge den kommunale hensigt om 70% uddannede pædagoger og 30 % pædagogmedhjælpere. I forbindelse med tilsynspraksis hos både de kommunale og private dagtilbud, føres der således også tilsyn på, hvorvidt institutionen lever op til den kommunale målsætning om 70% pædagoger og 30% andet pædagogisk personale.

Folketinget har netop udsendt rammerne for udmøntningen af opkvalificeringspuljen på dagtilbudsområdet. Opkvalificeringspuljen blev oprindeligt aftalt som en del af Aftalen om minimumsnormeringer, og med finansloven for 2023 blev det besluttet at fastholde midlerne til opkvalificeringspuljen på dagtilbudsområdet.

Konkret er der afsat henholdsvis 107,0 mio. kr. i 2023 og 195,9 mio. kr. årligt i 2024-2030 til opkvalificeringspuljen. De afsatte midler skal ses i sammenhæng med det kommende lovkrav om minimumsnormeringer i daginstitutioner, som træder i kraft den 1. januar 2024 og sikrer flere voksne til børn i vuggestuer og børnehaver. Jammerbugt Kommunes andel andrager 726.000 kr. årligt i 2024-2025. Beløbene fra 2026 og frem er endnu ikke udmeldt.

Opkvalificeringspuljen på dagtilbudsområdet skal dermed være med til at understøtte et bredt løft af kompetencer blandt det pædagogiske personale både i daginstitutioner og dagplejen sådan, at børnene bliver mødt af engageret og kvalificeret pædagogisk personale. Det er ambitionen, at pengene fra opkvalificeringspuljen fører til flere pædagogiske assistenter og pædagoger.

Som det fremgår af ovenstående, medregnes pædagogiske assistenter også som pædagogisk uddannet personale, hvilket giver god mening, idet en uddannelse til pædagogisk assistent er en fuldtidsuddannelse, som tager 2 år og 1½ måned. Der er 47 ugers undervisning og 52 ugers oplæring fordelt på tre oplæringsperioder. Det er en erhvervsuddannelse, som består af grundforløb 1, grundforløb 2 og hovedforløb.

På den baggrund af det forvaltningens anbefaling, at den kommunale hensigtserklæring i forhold til personalesammensætningen i dagtilbud ændres til:

70% uddannet personale, hvoraf minimum 60% er pædagoguddannet, og maksimum 30% uuddannet personale.

Med en ændring af hensigtserklæringen vil det være nødvendigt med en ændring af godkendelseskriterierne for private institutioner således, at de tilpasses den nye hensigtserklæring.

Retsgrundlag

Aftale om minimumsnormeringer.

Budgetmæssige konsekvenser

Forslaget har ingen budgetmæssige konsekvenser.

Indstilling

Børne- og Familieforvaltningen indstiller, at Børne- og Familieudvalget anbefaler, at Kommunalbestyrelsen godkender,

athensigtserklæringen vedrørende personalesammensætningen i daginstitutioner ændres til 70% uddannet personale, hvoraf minimum 60% er pædagoguddannet, og maksimum 30% uuddannet personale.
atgodkendelseskriterierne for private daginstitutioner tilpasses den nye hensigtserklæring

LÆS OGSÅ: Hvem skal være Årets Iværksætter 2023 i Jammerbugten?

Deltag i debatten på Jammerbugtposten.dk - Skriv en kommentar til denne artikel:

Skriv venligst en kommentar
Indtast dit navn