Skal Jammerbugt Kommune fortsætte med “Solsikkeprogrammet”
Social- og sundhedsudvalget i Jammerbugt Kommune holder møde den 9. maj 2023, hvor der på dagsordenen er: Drøftelse af “Solsikkeprogrammet”
Beslutningstema
Drøftelse af og beslutning om Jammerbugt Kommune fremover skal deltage i Solsikkeprogrammet.
Sagsbeskrivelse
Kort introduktion til Solsikkeprogrammet
Solsikkeprogrammet opstod i 2016 i Gatwick lufthavn som et samarbejde mellem handicap organisationer og lufthavnen.
Jf. Solsikkeprogrammet lever 1 ud af 4 personer med et skjult handicap og Solsikkeprogrammet blev udviklet for at give personer med usynlige handicap muligheden for at gøre det usynlige synligt og derved nemt signalere, at der kan være brug for mere tid, tålmodighed eller hjælp. Tilbuddet har siden da udviklet sig til et internationalt tilbud. Det er muligt at deltage i Solsikkeprogrammet gennem organisationen Hidden Disabilities.
I Danmark introduceredes Solsikkeprogrammet første gang i 2020 og Solsikkeprogrammet er nu bredt anerkendt i Danmark. Videnscenter om handicap arbejder blandt andet på at afsøge mulige samarbejdspartnere, der vil være med til at udbrede og udvikle solsikkesnoren og dertilhørende træningsmateriale. Målet er, at solsikkesnoren let kan lanceres af alle virksomheder, der måtte have interesse i at skabe lige tilgængelighed og gode kundeoplevelser for mennesker med usynlige handicap.
Solsikkeprodukterne må ikke videresælges, hverken af enkeltpersoner, virksomheder eller organisationer. Er man en virksomhed, der køber produkterne, skal de uddeles gratis. De officielle Solsikkeprodukter er kun til salg på organisationens websted, samt fra patientforeninger, handicaporganisationer og velgørenhedsorganisationer, der som medlemmer af Solsikkeprogrammet, har særlig tilladelse til at sælge dem.
Der findes ingen liste over usynlige handicap. Hvis en borger oplever at have brug for mere tid, tålmodighed og hjælp end andre, og man føler, at det vil hjælpe at gå med Solsikkesnoren eller et af de andre Solsikkeprodukter, kan man frit benytte sig af det. Solsikkesnoren og de andre Solsikkeprodukter giver ingen særlige rettigheder. De viser bare til andre, der kender Solsikkeprogrammet, at man kan have brug for lidt ekstra hjælp, støtte, tålmodighed eller tid.
For som virksomhed at bestille produkterne i solsikkeprogrammet, kræves at man registrerer sig og logger ind som en virksomhed. I Danmark udleveres Solsikkesnoren gratis på de fleste apoteker og de fleste lufthavne, transportaktører og større butikker deltager i programmet.
Forebyggelse og Mental Sundhed uddeler gerne solsikkesnoren til dem, der måtte have behov herfor såfremt Jammerbugt Kommune vælger at deltage i programmet.
Frivillighuset er en naturlig samarbejdspartner og det forventes, at Huset også gerne vil være behjælpelig. KFL udvalget og Vækst- og Udvikling skal også inddrages.
I flere kommuner uddeles Solsikkesnoren gennem Borgerservice og på bibliotekerne, hvilket også ses som værende en mulighed.
Budgetmæssige konsekvenser
Et medlemskab af Solsikkeprogrammet starter fra 8.500 kr., alt afhængig af ambition og engagement. Såfremt det er et tiltag der skal implementeres, skal det afdækkes, hvordan udgiften afholdes.
Høring/borger- og brugerinvolvering
Ikke relevant.
Indstilling
Social-, Sundheds- og Beskæftigelsesforvaltningen indstiller, at Social-og Sundhedsudvalget;
- drøfter Solsikkeprogrammets indhold og formål
- træffer beslutning om hvorvidt Jammerbugt Kommune skal deltage i Solsikkeprogrammet fremadrettet
LÆS OGSÅ: Danskernes energiforbrug daler: Syv ud af ti sparer på energien