Godkendelse af kommunegaranti til Fjerritslev Fjernvarme

Fjerritslev Fjernvarme
Fjerritslev Fjernvarme Foto: Jammerbugtposten.dk
Print Friendly, PDF & Email

Godkendelse af kommunegaranti til Fjerritslev Fjernvarme

Økonomiudvalget i Jammerbugt Kommune behandlede på møde den 8. februar 2023: Godkendelse af ansøgning fra Fjerritslev Fjernvarme om kommunegaranti til lån på 14 mio. kr. til udskiftning af målere, ledningsnet samt opførsel af Velfærds- og værkstedsbygning.

Sagsbeskrivelse

Fjerritslev Fjernvarme ansøger om en kommunegaranti på samlet 14 mio. kroner fordelt på tre projekter.

De tre projekter dækker over:

  • Udskiftning af gammelt fjernvamenet til et nyere energioptimeret net
  • Udskiftning af fjernvarmemålere i løbet af 2023
  • Opførsel af Velfærds- og vækstedsbygning

Udskiftningen af ledningsnettet bliver foretaget i forbindelse med, at der i forvejen udføres arbejde på kloaknettet i Fjerritslev og forventes afsluttet ultimo 2023. Udskiftning af fjernvarmemålerne vil pågå i løbet af 2023, mens opførslen af Velfærds- og værkstedsbygningen er færdig om kort tid.

Der er indsendt det dokumentationsmateriale, der kræves jf. de principper Økonomiudvalget i januar 2023 godkendte som grundlag for behandling af garantiansøgninger. Det drejer sig bl.a. om: vedtægter, investeringsbudget, referat fra generalforsamling samt seneste tre års regnskaber.

Retsgrundlag

Kommunalfuldmagtsreglerne samt lånebekendtgørelsen.

Budgetmæssige konsekvenser

Fjerritslev Fjernvarme har ansøgt om en kommunegaranti på samlet 14 mio. kroner som fordeler sig over tre projekter med hver sine lån.

  • Vedr. udskiftning af fjernvarmenettet optages en byggekredit med variabel rente i perioden hvor arbejdet udføres. Herefter konverteres byggekreditten til et fastforrentet lån. Lånet har en størrelse på 6 mio. kroner med en løbetid på 25 år.
  • Vedr. udskiftning af fjernvarmemålere optages en byggekredit med variabel rente i perioden hvor arbejdet udføres. Herefter konverteres byggekreditten til et fastforrentet lån. Lånet har en størrelse på 4 mio. kroner med en løbetid på 20 år.
  • Vedr. opførslen af Velfærds- og værkstedsbygningen optages et fastforrentet lån når bygningen står færdig på 4 mio. kroner med en løbetid på 20 år.

Det vurderes, at der er en begrænset risiko forbundet med at stille garantien, idet værket i de seneste år har haft en akkumulerede overdækning på 660.000 kr. Da Fjerritslev Fjernvarme er underlagt “hvile i sig selv” princippet, skal eventuelle over/underdækninger indregnes i kommende års priser eller anvendes til nyinvesteringer.

LÆS OGSÅ: Kræftens bekæmpelse mangler din hjælp i Jammerbugt

Ydelserne på lånene finansieres gennem stigning i varmeprisen, ligesom den årlige overdækning vil kunne bidrage til finansieringen.

Jammerbugt Kommune garanterer pt. for 56 mio. kr. i forbindelse med tidligere udstedte garantier til Fjerritslev Fjernvarme. Med den nye garanti på 14 mio. kr. er der således en garantiforpligtigelse på 70 mio. kr. vedr. Fjerritslev Fjernvarme. Med den nye garanti vil der være en gæld på omkring 29.000 kr. pr. forbruger (2384 forbrugere).

Den nye garanti vil medføre en årlig indtægt til Jammerbugt Kommune i garantiprovision. Størrelsen på garantien beregnes på baggrund af værkets restgæld og en fastsat markedsrente ud fra en kreditvurdering af værket. Kreditvurderingen er pt. under udarbejdelse af en ekstern rådgiver.

Garantien vil ikke påvirke kommunens låneramme, idet der jf. § 3 stk. 3 i Bekendtgørelse om kommunernes låntagning og meddelelse af garantier m.v. er automatisk låneadgang hertil.

Indstilling

Staben indstiller, at Økonomiudvalget anbefaler Kommunalbestyrelsen

atmeddele godkendelse af garanti til Fjerritslev Fjernvame på 14 mio. kr. til optagelse af byggekreditter som efterfølgende konverteres til endelige lån til udskiftning af fjernvarmenet, målere samt etablering af Velfærds- og værkstedsbygning.

Beslutning

Anbefales godkendt.

Deltag i debatten på Jammerbugtposten.dk - Skriv en kommentar til denne artikel:

Skriv venligst en kommentar
Indtast dit navn