Coronavaccinen er i fuld gang med at blive rullet ud, og regeringen og erhvervslivet har planer om et digitalt coronapas, som kan give mulighed for restaurantbesøg og forretningsrejser. Men hvad betyder det egentlig for dig som lønmodtager? Advokatfuldmægtig Charlotte Krogh kommer med tre skarpe om Coronavaccinen.
- Kan min arbejdsgiver tvinge mig til at blive vaccineret?
– Det korte svar er nej. Din arbejdsgiver kan ikke kræve, at du bliver vaccineret – hverken ud fra ledelsesretten eller på grundlag af arbejdsmiljøloven.
Din arbejdsgiver skal sikre et sundt og sikkert arbejdsmiljø ifølge arbejdsmiljøloven – og det indebærer fx en pligt til at sikre dig og dine kolleger mod Coronavirus – men som det ser ud lige nu, er midler som hjemmearbejde, afstand, mundbind og god hygiejne tilstrækkeligt.
I forbindelse med den nye epidemilov blev det af Folketinget også besluttet, at staten ikke vil tvinge danskerne til at blive vaccineret. Du har dit frie valg og bestemmer selv, om du vil vaccineres. Det betyder, at du gerne må takke nej, hvis din arbejdsgiver ønsker, du bliver vaccineret. - Kan jeg blive fyret, hvis jeg ikke bliver vaccineret?
– Nej, det kan du ikke. Din arbejdsgiver kan ikke fyre dig, fordi du fravælger vaccinen eller af helbredsmæssige årsager ikke kan få den.
Men det kan ikke afvises, at en manglende vaccination på et tidspunkt, når landet ikke længere er i en form for undtagelsestilstand, kan koste dig jobbet, hvis det betyder, at du ikke kan udføre dit arbejde. Det kan fx være tilfældet, hvis dit job indebærer forretningsrejser, og rejserne forudsætter bevis for vaccination. Hvis du ikke vil vaccineres og dermed ikke kan tage på disse forretningsrejser, kan det muligvis betragtes som selvforskyldt fravær og berettige en afskedigelse. - Kan jeg blive valgt fra til et job, hvis jeg ikke kan bevise med et coronapas, at jeg er blevet vaccineret?
– Nej. Ikke som det ser ud lige nu. Det er dog endnu uvist, hvad Coronapasset vil indebære, men på nuværende tidspunkt kan du ikke blive valgt fra til et job pga. manglende vaccine.
Din arbejdsgiver må kun spørge til dit helbred – og herunder hvorvidt du er vaccineret mod Coronavirus – hvis det har væsentlig betydning for udførelsen af arbejdet. Det kan derfor ikke udelukkes, at en vaccination på sigt kan blive en forudsætning inden for nogle brancher. Der er selvfølgelig ingen retspraksis på området endnu, men hvis jobbet fx indebærer rejseaktiviteter, som du ikke ville kunne udføre uden vaccine, kan det risikere at få den konsekvens, du vil blive valgt fra.
Er du det mindste i tvivl om, hvordan du er stillet som lønmodtager eller har brug for at vende din specifikke situation, så tøv ikke med at kontakte din fagforening for råd, sparring og juridisk hjælp. Det er en usædvanlig tid med usædvanlige problemstillinger på jobbet, og det kan være en god ting at vende det med fagspecialister.