Nytårsaften er en festlig aften for de fleste, men det gør sig ikke altid gældende for vores firbenede familiemedlemmer, som kan føle sig bange og utrygge denne aften. AniCura Dyrehospitaler giver tre gode råd til at passe godt på din hund nytårsaften.
2020 nærmer sig sin afslutning, og for mange skal årsskiftet traditionen tro markeres med god mad, champagne og ikke mindst flot fyrværkeri. Desværre kan nytåret være en stressende og ubehagelig tid for vores kæledyr, som kan blive utrygge over de høje, ukendte lyde og store lysglimt.
– Som dyreejere er det vores ansvar at sørge for, at vores hunde kommer godt og trygt igennem nytårsdagene. Det er meget forskelligt, hvordan og hvor meget vores hunde reagerer på fyrværkeri, og mens nogle hunde stort set ingen reaktion har, kan andre opleve en vedvarende angst, som kan gøre dagene rigtig ubehagelige, lyder det fra Siri Renée Jungersen, der er kommunikationsansvarlig ved AniCura, som driver dyrehospitaler i hele landet. Hun kommer her med tre gode råd til, hvordan du kan gøre nytårsdagene trygge for din hund.
1. Kom tidligt i gang med træningen
Det kan være en god idé at introducere din hund for fyrværkeri og høje lyde tidligt i livet, således de store brag ikke er helt fremmede:
– Det er i langt de fleste tilfælde godt givet ud at starte med lydtræning, allerede mens din hund er hvalp. Man kan blandt andet finde mange forskellige fyrværkerivideoer på YouTube, og man kan også tabe ting på gulvet, så det giver et højt og pludseligt knald. Det er dog vigtigt at starte i det små og gradvist skrue op for lydene, så det ikke fra starten udløser angst hos hunden, forklarer Siri Renée Jungersen.
2. Aktiver hunden op til
På selve nytårsaftensdag er det vigtigt, at du lufter din hund i god tid og sørger for, at hunden bliver træt og stimuleret. Du kan for eksempel gå en lang tur, lave sporarbejde eller træne den på andre måder. Denne dag er det særligt vigtigt, at du har hunden i snor, hvis den på turen bliver bange og får lyst til at stikke af, og det kan være en god idé at stramme halsbåndet lidt ekstra, således hunden ikke kan trække sig ud af selen eller halsbåndet.
– Hvis din hund er utryg i løbet af dagen, vil du måske opleve, at den ikke har lyst til at gå tur, og det kan derfor være en god idé at aktivere den indendørs med masser af leg og træning. På selve aftenen kan du også sørge for, at hunden har et roligt og mørkt sted, hvor den kan gemme sig og føle sig tryg, når bragene er på det højeste. Nogle hunde vil gø ad bragene, og i så fald er det vigtigt ikke at skælde hunden ud, men i stedet aflede den med lidt godbidder, forklarer Siri Renée Jungersen, som desuden understreger, at det bedste, du som hundeejer kan gøre denne aften, er at acceptere måden, din hund håndterer angsten på og berolige den der, hvor den er mest komfortabel.
3. Overvej medicinering
Hvis du oplever, at din hund er meget utryg og udviser voldsom angst nytårsaften, kan det være en stor hjælp på selve dagen at give hunden medicin:
– Desværre kan det i nogle tilfælde være nødvendigt at medicinere hunden på dagen, som kan virke beroligende og forebygge, at hunden bliver yderligere angst fremover. Al slags medicin, der kan gives i forbindelse med nytårsaften, er receptpligtig, og det er derfor nødvendigt at tale med sin dyrlæge inden brug af medicin. Man må under ingen omstændigheder give hunden medicin, som er beregnet til mennesker, slutter Siri Renée Jungersen.