19 procent flere opkald om sæler i 2019

Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 har fået rigtig mange opkald ind om sælunger den seneste måned. Flest er kommet fra region Midtjylland, men sælerne er ikke nød, blot fordi de ligger alene på stranden. Tværtimod kom de først i nød, da mennesker begyndte at nærme sig den. Kilde: Dyrenes Beskyttelse.
Print Friendly, PDF & Email

Fra 2018 til 2019 er antallet af opkald om sæler steget med 19 procent i højsæsonen. Bekymrede borgere ringer ind om enlige sæler på kysterne, men de er faktisk mest i nød, når der er mennesker omkring dem.

I Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 kan de godt mærke, at det er blevet sommerferie, hvor danskerne valfarter til landets kyster. I 2018 fik de 883 henvendelser om sæler, og alene i juni og juli måned modtog de 249 af opkaldene. Men det tal har juni måned i år allerede overhalet med hele 297 opkald. Det svarer til en stigning på 19 procent.

“Selv om det er en voldsom stigning, kan det også vidne om, at flere danskere er blevet bekendt med 1812, frem for en stigning i antallet af sæler, der er i nød. Uanset hvad handler de færreste telefonopkald om en sæl, der rent faktisk er i nød,” siger Michael Carlsen, biolog i Dyrenes Beskyttelse.

Når en sæl ligger alene på stranden, bliver folk bekymret for, om den er strandet og derfor er i nød. Men det er oftest ikke tilfældet, og derfor skal man bare lade den være.

Ring kun 1812, hvis sælen er skadet

Sælunger ligger ofte alene på kysten, fordi de midlertidigt er blevet væk fra deres mor. Men mor og unge finder næsten altid hinanden igen, hvis de altså ikke forstyrres. Derfor kan en sælunge blive permanent efterladt, hvis der er for mange mennesker omkring den.

“Når man ser en sælunge på stranden, er det vigtigt at holde rigtig lang afstand til den. Sæler er så følsomme overfor mennesker, at sælmor ikke tør at nærmere sig sin unge, hvis der er mennesker omkring. Derfor er vi en hyppig årsag til efterladte sælunger henover sommeren” siger Michael Carlsen, og fortsætter:

“En sælunge passes kun af sin mor i tre-fire uger, og i løbet af den tid skal ungen nå at fordoble eller endda tredoble sin vægt. Det er altså enormt vigtigt, at ungen får alle sine måltider, så den kan udvikle sig mest muligt. Hvis en unge bliver adskilt fra sin mor for tidligt, kan det få fatale konsekvenser,” siger Michael Carlsen.

Har sælen synlige skader, har den derimod brug for hjælp, og så er det vigtigt at kontakte Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral på 1812, imens man holder god afstand til den.

Sammenlignet med juni og juli måned i 2018 har juni i år allerede en stigning i opkald om sæler på 19 procent. Men der er sjældent tale om sæler i nød. Kun hvis mennesker kommer tæt på, er sælen i fare. Foto: Dyrenes Beskyttelse.

Det gør du, hvis du ser en strandet sæl:

–          Rør den ikke og hold lang afstand.
–          Har den synlige skader, tag hurtigt et billede, gå væk igen.
–          Send billedet til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812.
–          Vagtcentralen vurderer, om sælen er i nød.
Hvornår er sælungen i nød? https://www.dyrenesbeskyttelse.dk/dyreunger/saelunger