150 nye hjertestartere sat op i Nordjylland – se her om det er i nærheden af dig

Foto: Lars E. Andreasen/Hjerteforeningen
Print Friendly, PDF & Email

150 nye hjertestartere sat op i Nordjylland – se her om det er i nærheden af dig

Fra algoritme til virkelighed: Mere end 150 nye hjertetstartere er sat op i det nordjyske, hvor et nyt forskningsprojekt anvender avanceret teknologi til at placere hjertestartere.

En milepæl er nået i forskningsprojektet NordStart, hvor mere end 150 hjertestartere i det nordjyske nu er sat op. De 150 hjertestartere fordeler sig på 10 nordjyske kommuner og kan ses på et kort lige  her

Overblik: Så mange hjertestartere er sat op i din kommune:

KommuneAntal opsatte hjertestartere
Brønderslev Kommune13
Frederikshavn Kommune30
Hjørring Kommune20
Jammerbugt Kommune8
Mariagerfjord Kommune17
Morsø Kommune4
Rebild Kommune8
Thisted Kommune19
Vesthimmerlands Kommune18
Aalborg Kommune15

– Det er glædeligt, at vi allerede har fået opsat så mange hjertestartere Det indikerer, at nordjyderne tager godt imod NordStart, og at projektet har stor opbakning i lokalbefolkningen, siger Anne Kaltoft, adm. direktør i Hjerteforeningen.

Første gang i verden

NordStart er et banebrydende forskningsprojekt, hvor Hjerteforeningen sammen med Region Nordjylland og Melsen Fonden i alt sætter 280 hjertestartere op i hele Nordjylland.

Men hjertestarterne sættes ikke op på må og få.

I stedet er det en avanceret computeralgoritme, der har udvalgt opsætningsstederne, så hjertestarternes placering ikke udelukkende baseres på lokale eller private initiativer. Det er første gang i hele verden, at man gør det.

Algoritmen bliver til på baggrund af data om eksempelvis demografi, tidligere hjertestopstilfælde, og hvor der for nuværende sidder hjertestartere.

Én ting er at udvælge placeringer på et kort, noget andet er, at 280 privatpersoner, foreninger eller virksomheder alle skal sige ja til at få opsat en hjertestarter.

Opbakningen fra de nordjyske borgere er derfor fuldstændig afgørende for projektets succes, fastslår Anker Laden-Andersen, som er formand for Melsen Fonden, der står bag den tocifrede milliondonation, der muliggør projektet:

– Det er en virkelig god nyhed, at mere end 150 borgere, foreninger eller virksomheder har sagt ja til en hjertestarter på deres adresse. Vi kan kun lykkes, hvis nordjyderne er med os, så at vi er så langt, tjener virkelig Nordjylland til ære, siger Anker Laden-Andersen.

Radikalt anderledes

Da det er første gang nogensinde, man sætter hjertestartere op efter en computeralgoritme, er den helt store test, om algoritmen kan vælge hjertestarternes placeringer mere strategisk og effektivt, end vi mennesker kan, og dermed redde endnu flere liv, end vi gør i dag.

– Det har vi en stærk tro på er tilfældet. Og viser det sig at være sådan, er perspektiverne i NordStart enorme. Virker algoritmen i Nordjylland, vil den formentlig også virke andre steder i verden, og så taler vi potentielt mange liv, der kan reddes på sigt, siger Anne Kaltoft.

Udover de nu mere end 150 nyopsatte hjertestartere vil Hjerteforeningen øge nordjydernes kendskab til genoplivning. Derfor tilbydes alle nordjyder et gratis introduktionskursus til genoplivning, som man kan booke på hjerteredder.dk.

Fakta om hjertestop

  • Hvert år falder godt 5000 danskere om med hjertestop udenfor hospital
  • I Nordjylland sker det omkring 600 gange om året
  • I godt 80 % af tilfældene træder vidner til med hjælp
  • 14 % af alle, der rammes af hjertestop udenfor hospital, overlever
  • Hvis ingen træder til med genoplivning, inden ambulancen ankommer, overlever 1 ud af 17
  • Hvis et vidne træder til med hjertemassage, inden ambulancen ankommer, overlever 1 ud af 7
  • Hvis der trædes til med hjertemassage OG ydes genoplivning med hjertestarter, inden ambulancen ankommer, overlever 1 ud af 3
  • Hvis en person modtager genoplivning med brug af hjertestarter inden for 3 til 5 minutter, er sandsynligheden for at overleve helt op mod 70 %
  • Læs meget mere om hjertestop på denne side, og tilmeld dig gratis hjerteredderkurser på hjerteredder.dk