Vinterferie i egen bil stiller store krav

Arkivbillede
Print Friendly, PDF & Email

Ser man bort fra det åbenlyse behov for vinterdæk og snekæder, stiller en vinterferie i egen bil store krav til klargøringen af bilen. Få overblikket her

Mens vinteren har været mild herhjemme, så har det sneet massivt flere steder i Alperne og på de skandinaviske skidestinationer. Temperaturerne er generelt under frysepunktet i højderne, og det har medført vejforhold, der ligger langt fra de sne- og isfri veje, som vi har kørt på herhjemme hele vinteren.


“Vinteren er ikke rigtigt kommet i gang herhjemme, men det er den i Alperne, Norge og Sverige, så man skal forberede sig på helt andre vej- og vejrforhold på vinterferiedestinationerne,” siger Rasmus Boserup, kommunikationschef hos energiselskabet OK, der har mere end 670 tankstationer I Danmark.

Han anbefaler grundlæggende tre ting, bilister bør forberede sig på, hvis vinterferien er en kør-selv-ferie. Det handler om teknisk klargøring af bilen, indsigt i de lokale færdselsregler og indkøb af det rette udstyr.

Lokale færdselsregler
Mens det nærmest ikke har været nødvendigt med vinterdæk i Danmark, så er situationen en anden i de bjergrige områder. I Tyskland er der lovpåbud om brug af vinterdæk, når der er risiko for sne- og isglatte veje. Det samme gælder i Sverige mellem december og marts, ligesom i Østrig, men i Østrig er perioden udvidet, så påbuddet gælder fra 1. november til 15. april.

Det er ikke lovpligtigt at have vinterdæk på i Norge, men det anbefales i de bjergrige områder, og på den måde minder de norske færdselsregler om de schweiziske og franske trafikregler. Sådan er det også i Italien med undtagelse af Aostadalen, hvor bilen skal være udstyret med vinterdæk fra 15. oktober til 15. april. Ved kraftige snefald kan der indføres lignende italienske særregler i andre bjergområder.

Batteri og motorolie i topform
Bilbatteriet kommer for alvor på overarbejde, når bilen kører i kolde områder. Derfor er det en god idé at tjekke ladeevnen, inden du kører afsted. Grunden hertil er, at kabineopvarmning og afrimning af ruder og fugt øger brugen af batteriet markant, ligesom bilens motor starter bedre, når der er rigeligt med strøm på bilen. Det er også en god idé at bruge letløbsmotorolie, der hurtigt kommer op i arbejdstemperatur, og derved mindsker belastningen af motoren.

Udstyr til bilferien
I mange bjergområder er der også påbud om snekæder ved kørsel på stejle strækninger, og snekæderne regnes generelt for en del af det obligatoriske udstyr til bilen, når man skal køre på vinterferie.

“Man bør følge de lokale påbud om brug af enten snekæder eller snesokker til dækkene. Dels på grund af trafiksikkerheden, men også fordi det lokale trafikpoliti ofte udsteder store bøder til bilister, der trodser reglerne. I nogle tilfælde bliver man ganske enkelt bedt om at køre ned ad bjerget, og først vende tilbage, når der er kæder på dækkene,” forklarer Rasmus Boserup, der desuden anbefaler at medbringe et træktov, et par tæpper, en skovl og en lygte i bilen.

Tank diesel og sprinklervæske lokalt
Er der særligt koldt på vinterferiedestinationen, kan du med fordel tanke diesel og sprinklervæske lokalt. Det bunder i, at mens sprinklervæske og diesel er frostsikret herhjemme til minus 24 grader, så er den fx i Norge og Sverige sikret ned til 35 minusgrader. Er dieselolien ikke frostsikret tilstrækkeligt, så klumper den sammen, og bilen kan ikke starte.

Tjekliste til kør-selv-vinterferien:

 • Opladet batteri
 • Letløbsmotorolie
 • Træktov
 • Et par tæpper
 • Refleksvest til alle i bilen
 • Skovl
  Lygte
 • Vinterdæk og snekæder/sokker
 • Tjek af de lokale vej- og vejrforhold op til turen
 • Tjek af de lokale færdselsregler

Kilde: Energiselskabet OK