ForsideAndetVi kan ikke slippe jobbet i ferien

Vi kan ikke slippe jobbet i ferien

Print Friendly, PDF & Email

59 procent af de erhvervsaktive danskere er tilgængelige og tjekker arbejdsrelaterede sms’er, e-mails og lignende i deres sommerferie. For mange er det et direkte krav eller en forventning fra deres arbejdsgiver. Bekymrende tendens, mener IDA.

Sluk mobilen og træk stikket, når du holder sommerferie. Det er et af de helt lavpraktiske råd, som læger, psykologer og stresseksperter giver, når de bliver spurgt om, hvordan man kan forebygge stress og udbrændthed. Alligevel er et flertal af den danske befolkning i den erhvervsaktive alder tilgængelige på mobil og e-mail for deres arbejdsgiver i deres ferie. For hver fjerdes vedkommende – 25 pct. – gælder det, at de er tilgængelige på daglig basis. Det viser en befolkningsundersøgelse, som Userneeds har lavet for Ingeniørforeningen, IDA.

Morten Thiessen, formand for Ansattes Råd i IDA, opfordrer flere til at slukke mobilen og lægge den væk i sommerferien.

”Når grænsen mellem arbejde og fritid flyder sammen, er vi på vej ind en negativ spiral. Der kan naturligvis være enkeltstående ting, der kræver en hurtig reaktion, men der er en bagtanke med at holde ferie. Vi har alle brug for at holde pause ind i mellem og lade krop og hjerne op. Sker det ikke, risikerer vi i sidste ende at brænde ud. Stress er folkesygdom, og at droppe sommerferien er næppe den bedste forebyggelse,” siger Morten Thiessen.

Undersøgelsen viser også, at sammenlagt 31 pct. af dem, der er tilgængelige i deres sommerferie, enten er underlagt et krav om eller mødt med en forventning fra arbejdsgiverside om, at de reagerer på mails, opkald og sms’er. Og det er bekymrende, mener Morten Thiessen.

”Det kunne godt tyde på, at der rundt om på mange arbejdspladser er behov for at få lavet klarere aftaler om tilgængelighed i ferietiden. De arbejdsgivere, som uden forudgående aftale forlanger eller forventer, at deres medarbejdere også sidder klar til at gribe boldene, når de egentlig skulle holde ferie og slappe af, har ikke rigtig forstået, hvad kernen i en sund og bæredygtig work-life balance er og er næppe foregangsfolk i skabelsen af et sundt arbejdsmiljø. Det er også vigtigt, at det ikke er de samme medarbejdere, som er på hele tiden. Det digitale samfund slukker aldrig, men vi skal finde måder at administrere det på, så vi kan holde til det i et helt arbejdsliv,” siger Morten Thiessen.

- Annonce -

SENESTE ARTIKLER