Vestkystsamarbejde nomineret til Byplanprisen 2019

Foto: Dansk Kyst- og Naturturisme.
Print Friendly, PDF & Email

Partnerskab for Vestkystturisme er nomineret til Byplanprisen 2019 for den fælles udviklingsplan for Vestkysten. Planen har potentiale til at danne grobund for lignende projekter, lyder begrundelsen.

Udenlandske gæster skal kende den danske vestkyst som én samlet destination. Det er formålet med den fælles udviklingsplan for Vestkysten, der blev præsenteret i juni 2018, og som dækker 11 kommuner langs den jyske vestkyst. Partnerskab for Vestkystturisme står bag planen, der nu er nomineret til Byplanprisen 2019 for sin innovative tilgang til samarbejde på tværs af kommunegrænser:

– Om nomineringen fremhæver juryen særligt den holistiske tilgang til projektet, og at så mange kommuner er gået sammen i et samarbejde. Turismen kender ikke til kommunegrænser, og det er derfor rigtig godt set med en samlet strategi, der koncentrerer udviklingen fremfor at sprede den. Projektet udfordrer desuden den gængse planlægning og er et opgør med ad hoc-planlægning langs vores kyster. Det har potentiale til at danne grundlag for fremtidige, vigtige samarbejder på tværs af kommuner, fortæller direktør for Dansk Byplanlaboratorium, Ellen Højgaard, om baggrunden for nomineringen.

Byplanprisen blev indstiftet i 1996 af Dansk Byplanlaboratorium og Arkitektforeningen, og tildeles hvert år til en kommune, en region eller en organisation, som har gjort ”en særlig indsats for at fremme gode, smukke eller innovative bymiljøer”.

Blåstempling af ambitiøst samarbejde

Udviklingsplanen inkluderer en lang række samarbejdspartnere, herunder Dansk Kyst- og Naturturisme, de 11 kommuner langs den jyske vestkyst, regionerne Nord, Midt og Syd, Realdania og flere nationale parter, herunder Erhvervsministeriet, VisitDenmark, Dansk Industri, Dansk Erhverv, Naturstyrelsen m.fl., der alle har en målsætning om at skabe bæredygtige lokalsamfund og flere helårsarbejdspladser.

Vi er meget taknemmelige over denne flotte nominering, som vi bestemt anser som en blåstempling af mange måneders arbejde. Det er første gang, man ser på Vestkysten som et samlet produkt og også første gang, at de 11 vestkystkommuner samt de tre jyske regioner sætter sig om bordet sammen og prøver at skabe en fælles turismeplan. Vi håber derfor, at vi kan tjene til inspiration for andre, så vi sammen kan løfte turismeudviklingen i Danmark, lyder det fra Erik Buhl, borgmester i Varde Kommune og formand for Partnerskab for Vestkystturisme.

De to andre nominerede tæller Aabenraa Kommune samt Himmerland Boligforening sammen med Aalborg Kommune. Vinderen afsløres på Byplanmødet 2019 den 3. oktober i Køge.