Vester Thorup Højskole lukker

Fotograf: Angelina Owino.
Print Friendly, PDF & Email

Vester Thorup Højskole har ikke fået elever nok til at gennemføre det lange hold på økonomisk bæredygtig vis, og beslutningen om ikke at gå i gang i august betyder, at højskolen lukker.

”Vi har gjort, hvad vi kunne, men vi fik simpelthen ikke nok elever til at kunne gå i gang. Nu handler det for os om at slutte af på en god måde, og få sagt tak til alle dem, der har hjulpet og bakket op” siger forstander Anni Pedersen.


Formand for bestyrelsen, Berit Johnsen siger ”Vi synes det er rigtigt ærgerligt, at vi bliver nødt til at stoppe her, men det var også vigtigt for os i bestyrelsen, at vi ikke kom til at starte højskolen på for skrøbeligt et grundlag.”

Grønt laboratorium for håb og handling

Tanken bag Vester Thorup Højskole har været at lave et laboratorium for grøn omstilling, hvor elever og lokale kunne mødes om at skabe fælles projekter og måske starte grønne virksomheder, der kunne levere seriøse og kreative løsninger til en mere bæredygtig fremtid. 

Klimaangst skulle kureres med klimahandling og klimahåb og Han Herreds barske natur var omdrejningspunktet, og derfor tog højskolen udgangspunkt i de egnsspecifikke kendetegn forklarer Anni Pedersen: “De tre primære erhverv i området er fiskeri, landbrug og turisme, og det fyldte derfor også rigtig meget i fagene på højskolen. Højskolen ligger i et område, hvor man ikke skelner skarpt mellem liv og arbejde, og den unikke hverdag og måde at leve på ville vi give eleverne indblik i. Når der er hawvejr, så skal der fiskes.”

Højskole siden 2017

Vester Thorup Højskole havde sit første lange kursus med elever i foråret 2020. De var såkaldte medskabere, som skulle hjælpe med at starte højskolen op, teste indholdet og skærpe højskolens profil. De var bl.a på visit hos fiskerne i Thorupstrand, på vandreture omkring Bulbjerg, de var på blafferture i hele Nordjylland og ude og få jord under neglene hos et lokalt permaskovbrug. 

Det første elevhold blev lettere amputeret af coronaen i marts 2020, men eleverne nåede at komme tilbage og afslutte deres ophold i juni 2020, hvor de både fik dannet en elevforening og stablet en sommerhøjskole på benene for ca. 30 deltagere fra hele landet.  

Højskolens lærerteam er helt vildt stolte af det første elevhold, som gik over al forventning, men er selvfølgelig ærgerlige over, at det ikke blev til flere. De pointerer dog, at coronaen ikke skal være nogen undskyldning for at fortsat drift ikke lykkes. 

“Grunden til at vi ikke fik nok elever kunne måske være et for ensidigt fokus på bæredygtighed. Vores faglige fokus måske fyldte måske for meget og selve højskoleoplevelsen for lidt i vores kommunikation. Desuden opererede vi uden deciderede linjefag, men havde Grønt Laboratorium som eneste kernefag, som alle skulle have. Det var en satsning, men vi troede på bæredygtigheden som hjerte i projektet. Der er mange gisninger og grunde, og vi analyserer stadig. Det, vi er mest glade for, er, at vi kan se os selv i øjnene over vores ærlige indsats og, at vi har mødt en masse særlige og skønne mennesker og lært en masse på vejen, udtaler Carsten Theede, som er lærer og en del at iværksætterteamet bag VTH.

Siden opstarten i 2017 har højskolen haft en del forskellige korte kurser og været vært ved foredrag, koncerter og events rundt om i området, som fx aktionen sidste efterår, hvor et kaffebord på Thorup Strand blev smadret for at sætte fokus på det ødelæggende bomtrawl, der truede de lokale fiskere. Højskolen har også under den første coronabølge været vært for tre såkaldte Drive In Foredrag, hvor deltagerne sad i deres bil i gården, mens foredragsholderen fortalte fra højskolens tag. Ligeledes afholdte højskolen for nylig en anderledes koncert i vandkanten, hvor bandet spillede oppe på fiskekutteren Hebron A126 foran publikum på stranden. 

”Jeg håber, at nogle af de ting vi har lavet har sat sig nogle spor og aftryk hos de mennesker, som vi har mødt og samarbejdet med. Udover vores events og arrangementer, så har vi udviklet en profil med fokus på bæredygtighed, iværksætteri, selvforsyning og grøn omstilling, som vi godt kan tillade os at være stolte af”, siger Anni Pedersen.

Fire foredrag markerer afslutningen

I løbet af september måned vil der være ét gratis foredrag på højskolen hver uge, som vil blive annonceret på højskolens hjemmeside.

”Det har været virkelig sjovt at starte den her højskole, og vi er glade for alle folk, vi har mødt og samarbejdet med. Derfor er vi også rigtig glade for, at vi kunne holde fast i de aftaler, som vi allerede havde lavet med forskellige foredragsholdere i september måned. På den måde får de lokale både mulighed for at opleve nogle gode foredrag, og der bliver også en anledning til at komme forbi skolen og sige på gensyn til os,” siger Anni Pedersen.