ForsideAndetVarmepumper hitter hos boligejerne

Varmepumper hitter hos boligejerne

På bare otte år er antallet af boliger og sommerhuse, der bliver opvarmet med en varmepumpe, steget fra 21.000 til 81.000. Det betyder effektiv energi og en mindre varmeregning hos de mange boligejere, der har skiftet olie ud med en varmepumpe.

Når olie- eller naturgasfyret har udtjent sin værnepligt, er der flere boligejere, der vælger at investere i en varmepumpe. I 2010 var der kun 21.000 boliger og sommerhuse, der var opvarmet af en varmepumpe, mens tallet i dag er 81.000. Det viser tal fra Dansk Byggeris Energianalyse.

– Ud af 2,9 millioner boliger er det selvfølgelig ikke ret mange, men der er 414.000 boliger med naturgasfyr og 235.000 med oliefyr, og i takt med at de skal udskiftes, så vil der komme endnu flere varmepumper. Det er i hvert fald en stor stigning, vi har set de senere år, og det er godt for både miljøet og for boligejernes varmeregning, siger energipolitisk chef i Dansk Byggeri, Camilla Damsø Pedersen.

En varmepumpe udleder omkring 50 procent mindre CO2 end et oliefyr, og ifølge Boligejernes Videncenter – Bolius kan en boligejer spare omkring 50 procent af varmeregningen ved at skifte oliefyret ud med en varmepumpe.

Figur over udviklingen i antallet af varmepumper

– Den største andel af varmepumper finder vi helt klart i parcelhusene, men også sommerhusene er godt på vej. Fra 2021 og tre år frem vil der være en pulje på 20 millioner kroner om året, hvor det bliver muligt for boligejere at få støtte til netop at udskifte oliefyret med en varmepumpe. Det vil også være med til at få endnu flere til at vælge en varmepumpe, siger Camilla Damsø Pedersen.

Mens varmepumperne hitter hos boligejerne, så falder interessen for solceller. I 2012 toppede antallet af nyinstallerede solceller med 70.100 anlæg. I 2016 faldt tallet til 1.900 og i 2017 til 1.300 anlæg. I de første to kvartaler af 2018 blev der kun installeret 42 solcelleanlæg. – Det er ærgerligt, fordi solceller er en god kilde til grøn energi samtidig med, at anlæggene er blevet billigere og teknologien bedre. Men hver gang politikerne piller ved reglerne for afregning og tilskud, så gør det boligejerne usikre, og lysten til at investere falder derfor helt naturligt. Derfor bør politikerne give boligejerne garanti for langsigtede stabile og gennemskuelige regler for afregning og støtte, så de ved, hvad de kan regne med, siger Camilla Damsø Pedersen.

- Annonce -

SENESTE ARTIKLER