Vælg fritidsaktiviteter der sætter gang i hjernen

Foto af Fotorech Caption: Motion er én af de aktiviteter, du kan bruge til at holde hjernen skarp


Hjernen er et vigtigt organ, der ligesom resten af kroppens vigtige dele bør holdes i gang for at fremme dens virke og tilstand. Faktisk anbefales det, at du træner, udfordrer og stimulerer din hjerne gennem hele livet for på den måde kan du minimere risikoen for sygdomme som blandt andet demens og Alzheimers. Heldigvis findes der en række fritidsaktiviteter, du kan kaste dig over for at pleje din hjerne og holde den skarp og i god form, og det er nogle af de aktiviteter, du skal introduceres til her. 

Træn dig til en sund og skarp hjerne 

De fleste af os ved, at motion er godt og sundt for kroppen. Men vidste du, at motion er også yder en positiv indvirkning på din hjerne? Hjerneforskere peger på, at regelmæssig motion medvirker til at forbedre din koncentration, styrke din hukommelse og endda gøre dig mere kreativ. Helt ned til fire minutters aktivitet kan faktisk føre til gode resultater. Dog kan det i særdeleshed betale sig med lidt intensiv træning, da det i høj grad kan forbedre din hukommelse. En rask gåtur dagligt kombineret med en fysisk aktivitet ugentligt, hvor du for alvor får pulsen op, kan altså være blandt de fritidsaktiviteter, du med fordel kan inkorporere i hverdagen. I hvert fald er der gode ting at hente hjem i de fysiske udfoldelser, hvis du vil holde din hjerne skarp og i god form. Den intensive træning kan bestå af alt fra en løbetur til fodbold- eller zumbatræning. Valget er helt dit.  

-- annonce ---

En glad hjerne kommer af gode spil

Kort- og brætspil er langt fra kun et hyggeligt og socialt foretagende. Rigtig mange af disse typer spil har evne til at sætte din hjerne i gang og få den til at tænke på nye, givende måder. Det er eksempelvis tilfældet for et spil som skak, som vi jo har en stor kultur for i Gribskov Kommune. Blandt andet har skakklubben Nordkalotten været vært for en stor international turnering. I skak skal du analysere og tænke taktisk, og det i høj grad noget, der styrker hjernen. Ligeledes gælder det for et kortspil som poker. I dette spil aktiveres hjernen, når den skal forstå nye begreber som poker regler chips og all-in samt forstå, hvilken hånd, der slår hvad. Sidenhen skal den viden omsættes til reel taktik for at kunne bruges til noget, og det er for alvor noget, der sætter gang i hjernen. Foruden skak og poker har også bridge vist sig at være en alletiders aktivitet for hjernen. Når du spiller bridge, bruger du nemlig mange forskellige områder i hjernen, og det for alvor noget, der kan føre til gode resultater – hvis det altså spilles regelmæssigt.

Læs dig til en god hukommelse og bedre søvn

Foto af Pexels

Læsekulturen er desværre en smule på tilbagegang i Danmark. Det er en skam. I hvert fald set i lyset af, at læsning er en af de fritidsaktiviteter, du kan forsøge dig med, hvis du vil gøre noget godt for din hjerne. Når du fordyber dig i en god bog, styrker du blandt andet din hukommelse. Ligeledes tvinger du hjernen til at arbejde på en række forskellige niveauer, og det kan uden tvivl give pote i det lange løb. Tv-udsendelser og sociale medier udfordrer ikke hjernen på samme vis som læsning. Derfor kan det altså betale sig at bytte disse aktiviteter ud med litteratur. Eventuelt kan du gøre det til et fast indslag at læse en smule, inden du går til ro hver aften. Det kan faktisk også hjælpe på nattesøvnen. 30 minutters læsning hver aften skulle give dig en bedre søvn. Du behøver altså ikke at afsætte adskillige timer til aktiviteten. Lidt har skam også ret, når du vil styrke din hjerne og hjælpe søvnen på vej med læsning. 

Gå- og løbeture dagligt og ugentligt tilsat et par hyggelige spil og lidt læsning om aftenen. Det kan være opskriften på fritidsaktiviteter, som holder din hjerne velfungerende og i gang. Der er med andre ord ikke behov for de store ændringer i hverdagen, hvis du vil gøre noget godt for hjernen. De nævnte fritidsaktiviteter kræver på ingen måde de store omlægninger. Altså er det ligetil og let at tage hånd om din hjerne i hverdagen og gennem hele livet.