Undervisning er flyttet udendørs på Tranum Skole afdeling

Afdelingsleder på Tranum Skole Camilla Kjær Foto: Jammerbugtposten.dk
Print Friendly, PDF & Email

Undervisning er flyttet udendørs på Tranum Skole afdeling

Med starten af dette skoleår er undervisningen på Tranum Skole afdeling flyttet uden for det traditionelle klasseværelse og ud i den herlige natur, som området omkring skolen er så beriget med, og ifølge afdelingsleder Camilla Kjær er udeskole på Tranum Skole afdeling kommet for at blive.

– Vi er på en øvebane sammen med børnene og deres forældre og vi vil ændre undervejs. Indtil nu har vi hver torsdag flyttet undervisningen udendørs, og allerede nu ser vi en stor effekt af det. Der er mere tålmodighed, børnene falder til ro og finder hurtigere sammen i nye grupper omkring opgaverne end vi ser, hvis undervisningen foregår inde i klasseværelset, fortæller Camilla Kjær til Jammerbugtposten.dk og griber ud efter en af rygsækkene, som hver klasse har fået til at tage med ud. 

Rygsækken indeholder det mest nødvendige til at afhjælpe mindre uheld, hvor et lille plaster og lignende kan gøre en stor forskel.  

– Vi er nysgerrige på, hvilken didaktik, som vil virke bedst for os med udeskole på Tranum skole afdeling. Børnene elsker og søger en fast struktur, så vores udskole kræver en del planlægning i forhold til hvilke steder eleverne skal besøge, hvilke opgaver der skal løses og så naturligvis også et øje på vejr og vind, fortæller afdelingslederen og fortsætter:

– Udeskole er mange ting, hvor lærere og børnene skal ud og bruge uderummet. Vi skal ikke bare have jord under neglene, men bruge naturen, både med naturens egne ting, men også medbringe vores egne traditionelle undervisningsmaterialer og bare tage ud i de herlige uderum, som findes i og omkring Tranum.    

Idéen med udeskole er kommet fra en lokal arbejdsgruppe i Tranum og den er blevet taget rigtig godt imod de første par måneder. Til trods for at lærerne som sådan ikke er uddannede som udeskolelærer, skaber de nogle spændende dage, hvor børnene får læringen ind på en ny måde, dejlige røde kinder og får brugt en masse energi med alle påvirkningerne af sanserne, som de oplever udendørs fremfor den traditionelle undervisning i klasseværelset.

Det er primært de timeløse fag, som skolen bruger på udeskole – og udover en bedre klassetrivsel giver det ifølge afdelingslederen og børnene også et bedre kendskab til lokalmiljøet med den dejlige natur, aktivitetssteder og virksomheder. 

Billede fra en udeskole-dag på Tranum Skole

Eksempler fra udeskole på Tranum Skole afdeling:

Bål og besøg på den lokale brandstation –  Med udeskole er det svært at komme uden om bål og det at fx lave mad over ild. I den forbindelse besøgte eleverne den lokale brandstation for at lære om brandslukning og det at tilkalde hjælp ved uheld.

Forleden fik 3. og 4. klasse lov til at skille en ældre cykel ad og pludselig fik udregningen af hjulets omkreds øjnene op for matematikken hos børnene på en ny måde. 

Hos 0. 1. og 2. klasse opleves en meget bedre klassetrivsel, hvor uderummet virkelig er fantastisk med masser af plads og børnene finder sammen i nye grupper og konstellationer. Førskolen er også tænkt ind i udeskole og deltager med mellemrum frem til april måned, hvor det mere faste indskolingsforløb starter.

Skolens store børn i 5. og 6. klasse var lidt skeptiske i starten, der var mange spørgsmål og det var ikke det sjoveste. Men nu glæder børnene sig til dagen med udeskole og de er kommet rigtig godt i gang og dagene bare flyver afsted. De er trætte og brugte efter en god udedag og nyder, at de må larme lidt mere end når undervisningen foregår i klasseværelset.

LÆA OGSÅ: Tranums guldæg er udvikling og gode oplevelser

Deltag i debatten på Jammerbugtposten.dk - Skriv en kommentar til denne artikel:

Skriv venligst en kommentar
Indtast dit navn