Uanstændigt og udansk – 3F i aktion mod ulighed

DEM DER LÆSER LÆNGST, LEVER LÆNGST En akademiker lever op til 7,5 år længere end en ufaglært. Lige her. I Danmark.
Print Friendly, PDF & Email

Når antallet af fattige børn kan eksplodere på samme tid, som antallet af millionærer får vokseværk, er det tegn på en udansk udvikling, advarer 3F-formand i landsdækkende kampagne…

De seneste årtier er der blevet længere mellem direktøren, skolelæreren, mureren og rengøringsassistenten. På samme tid har vi fået flere fattige børn og flere millionærer.

Børns chancer i livet afhænger i stigende grad af forældrenes uddannelse. Hende, der mister sit job, og ham, hvor ryggen siger stop, har fået sværere ved at klare tilværelsen.

Det er det faktuelle bagtæppe til en ny kampagne anført af landets største fagforening, 3F. Vi gør opmærksom på den stigende ulighed, der truer det danske samfund, siger forbundsformand Per Christensen, 3F:

– Vi har talt om ’danskhed’ siden 90’erne, men vi har ikke talt om det, der er allermest dansk ved danskheden: At der er meget lidt ulighed i Danmark. Det er under pres. Uligheden er blevet uanstændig.

– De historier, vi elsker at fortælle os selv om Danmark som et lige samfund, hvor direktørens og skiltemalerens dreng har ens muligheder for fx at tage en uddannelse, få samme behandling når de bliver syge osv. De historier holder ikke. Uligheden vokser på en række helt afgørende områder.

Under overskriften ’Og det er Daaanmark’ skrider fagforeningen 3F derfor til handling mod den stigende ulighed.

– Vi skal væk fra den kynisme, hvor man prioriterer skattelettelser til de rigeste fremfor hjælp til den enlige mor, tryghed for dagpengemodtageren og værdighed for de nedslidte. Det mest danske, jeg kan komme i tanke om, det er lighed. Det er fundamentalt, og det skal vi værne om, siger Per Christensen.