ForsideAndetType 2-diabetes kan være arveligt: Kampagne skal styrke forebyggelsesindsatsen

Type 2-diabetes kan være arveligt: Kampagne skal styrke forebyggelsesindsatsen

Fra uge 12 skyder Steno Diabetes Center Nordjylland en ny oplysningskampagne i gang: ”Kend din arv”. Kampagnen belyser vigtigheden at være opmærksom på, at type 2-diabetes er arveligt og skal hjælpe flere nordjyder med at forebygge sygdommen og opdage den hurtigere.

Kend din arv

Type 2-diabetes bliver af de fleste betragtet som en livsstilssygdom, så mange er ikke klar over, at sygdommen rent faktisk er arvelig. Hvis en af dine forældre har type 2-diabetes, har du en forøget risiko på op til 40 procent. Hvis begge dine forældre har type 2-diabetes, er din risiko for at få type 2-diabetes helt op til 80 procent forøget.


Mange ved ikke, at de er i risiko for at få type 2-diabetes, før de får sygdommen, og derfor er de ikke opmærksomme på at forebygge og holde øje med symptomer.

Med oplysningskampagnen ”Kend din arv”, ønsker Steno Diabetes Center Nordjylland at forandre dette.

– Det er vigtigt, at familier bliver bedre til at tale om type 2-diabetes. Type 2-diabetes er arveligt, men man kan forebygge sygdommen ved rettidig livsstilsændring og derved bryde arven. Hvis man har type 2-diabetes i den nære familie, anbefaler vi derfor, at man er ekstra opmærksom på symptomer og forebyggelse, fortæller Poul Erik Jakobsen, direktør for Steno Diabetes Center Nordjylland.

Flere i Nordjylland vil få type 2-diabetes

Mindst 252.000 danskere har type 2-diabetes, og som beregninger viser, vil tallet stige markant mod frem mod år 2030. Flere nordjyder vil derfor leve et liv med den kroniske sygdom.

Derfor er det ifølge direktør for Steno Diabetes Center Nordjylland, Poul Erik Jakobsen, vigtigt, at vi i endnu højere grad retter fokus mod at forebygge sygdommen. Som den nye oplysningskampagne ”Kend din arv” lægger vægt på, behøver forebyggelse af type 2-diabetes ikke handle om at gennemføre maratons og ændre radikalt på sin kost. Så opfordringen fra centerdirektøren er også at få øje på de små ændringer, der kan gøre en stor forskel.

– Det er svært at ændre livsstil og beholde motivationen. Det er derfor vigtigt at vide, at også de små forandringer tæller. Gå en omvej på vej hjem fra arbejde, tag trappen i stedet for elevatoren, udskift hvidt brød og pasta med fuldkorn eller skift fra sukkerdrikke til lightprodukter. Alt tæller, siger Poul Erik Jakobsen, direktør fra Steno Diabetes Center Nordjylland.

Når type 2-diabetes rammer én

For Kim Petersen fra Aalborg kom type 2-diabetes pludseligt i 2012. Som bloddonor fik han en besked om, at de havde målt uregelmæssigheder. Dette viste sig at være uopdaget type 2-diabetes.

En skæbne, som han nu deler med sin mor.

– Min mor havde type 2-diabetes, men jeg har aldrig tænkt over, at det også ville kunne ramme mig og mine søskende. Jeg har derfor aldrig gjort noget særligt aktivt for at forebygge sygdommen, siger Kim Petersen og fortsætter:

– Hvis jeg havde vidst, at type 2-diabetes er arveligt, ville jeg helt sikkert have tænkt mere over mine vaner og ændret livsstil. Jeg var glad for kage og vejede 10 kg mere, end jeg gør i dag. Nu går, løber og cykler jeg skiftevis og spiser også mere sundt. Men det kunne jeg også have gjort før, siger Kim Petersen.

Tidlig opsporing af sygdommen er vigtigt

Lige nu skønnes det, at 76.000 danskere lever med uopdaget type 2-diabetes.

Det kan være svært at opdage type 2-diabetes, da kroppen vænner sig til at have et højt blodsukker. Symptomerne udvikler sig derfor typisk langsomt, og de kan være så svage, at man ikke lægger mærke til det. Ofte kan man tro, at det er tegn på, at man bliver ældre fremfor tegn på en sygdom, og ligesom for Kim Petersen opdager mange type 2-diabetes ved en tilfældighed.

Et forhøjet blodsukker er hårdt for kroppen og kan gøre stor skade. Det er derfor vigtigt at opdage type 2-diabetes så tidligt som muligt, så man mindsker risikoen for komplikationer.

Som Poul Erik Jakobsen fortæller, kan et større fokus på arvelighed måske hjælpe.

– Type 2-diabetes rammer ikke altid tilfældigt. Nogle har en øget risiko for at udvikle sygdommen sammenlignet med andre. Hvis man har type 2-diabetes i familien og selv begynder at få skavanker og symptomer, håber vi at oplysningskampagnen her vil få flere til at opsøge behandling tidligere, siger Poul Erik Jakobsen.

Yderligere informationer

Se oplysningskampagnen på www.kenddinarv.dk

Steno Diabetes Center Nordjylland (SDCN) er kraft- og videnscenter for diabetes i Region Nordjylland. Centerets mission er at styrke diabetesbehandling og forebyggelse af senkomplikationer i Nordjylland og skabe et godt liv for borgere med diabetes på tværs af geografi og sektorer. Læs mere på www.sdcn.dk

Typiske symptomer på type 2-diabetes:

Øget tørst – øget tissetrang – træthed –kløe og større tendens til infektion i hud og slimhinder

- Annonce -

SENESTE ARTIKLER