Trods krisetider: Antal bookinger af charterrejser i sommerferien er højere end før corona 

Foto: Arkiv
Print Friendly, PDF & Email

Trods krisetider: Antal bookinger af charterrejser i sommerferien er højere end før corona 

Kolde og regnvejrsfyldte vinterdage får lige nu mange danskere til at planlægge årets sommerferie, og ifølge rejsebureauet Spies har krisetiderne langt fra påvirket danskernes rejselyst. Faktisk er der lige nu booket ti procent flere rejser til sommer sammenlignet med samme periode året før corona. Det er et udtryk for, at danskerne overvejende har en solid økonomi, lyder det fra cheføkonom.

Det kolde vejr og de mange regnvejrsdage får lige nu mange danskere til at kigge mod varmere himmelstrøg og planlægge årets sommerferie. Og selvom det har været en vinter med krig i Europa, inflation og tårnhøje energipriser, får det ikke danskerne til at holde igen med købet af charterferien til sommer – tværtimod, lyder det fra et af Danmarks største charterbureauer.

– Lige nu har vi hele ti procent flere bookinger i sommeren 2023, end vi havde på samme tidspunkt i 2019, som var året før corona, og det er til trods for, at rejser – ligesom stort set alt andet i samfundet – også er blevet dyrere. Faktisk kan vi se, at mange endda vælger et bedre hotel og bedre værelsestyper, end de tidligere har gjort, lyder det fra produktchef i Spies, Carlos Cerian, som fortsætter:

– Krisetiderne afspejler sig dermed på ingen måde i årets charterbookinger. Vi ser i stedet en tendens til, at danskerne bruger flere penge på deres sommerferie, end de tidligere har gjort.

De mange – og dyrere – sommerferiebookinger skyldes ifølge cheføkonom i Spar Nord Jens Nyholm blandt andet, at beskæftigelsen er historisk høj.

– Charterferier er en luksus og en ekstra nydelse, som folk historisk har valgt at skære fra, når der er usikkerhed i økonomien og urolige tider. Men det er ikke tilfældet denne gang. Det skyldes blandt andet, at beskæftigelsen fortsat er historisk høj, og at vi kun har set små stigninger i arbejdsløsheden. Hertil kommer, at mange også har store friværdier, mens der i øvrigt er en historisk høj opsparing blandt de danske lønmodtagere på knap 1100 milliarder kroner stående i bankerne, lyder det fra Jens Nyholm, som fortætter:

– Samtidig er den del af befolkningen, der er alvorligt ramt af de høje priser, formentligt ikke dem, der normalvis udgør en særlig stor kundegruppe, når det gælder charterrejser – som eksempelvis pensionister og modtagere af overførselsindkomster. Derudover har danskerne også generelt set opsparet en rigtig stor rejselyst efter i mere eller mindre grad at have haft ferien låst fast på hjemmefronten i årene med corona. 

Vi vælger de kendte og trygge destinationer
Ifølge Carlos Cebrian betyder krisetiderne dog, at det i høj grad er de destinationer, som danskerne i forvejen kender og historisk har rejst meget til, der bliver valgt i år.

– Vi kan allerede nu se i vores bookinger, at det i særdeleshed er Mallorca, Grækenland og Cypern, der bliver sommerens store destinationer. Her ser vi et højere antal bookinger end tidligere, og det skyldes formentligt, at det er destinationer, som mange kender, og som føles trygge. Faktisk ser vi også en stigende tendens til, at mange endda vender tilbage til hoteller, de tidligere har boet på, lyder det fra Carlos Cebrian.

Tendensen til et mere trygt valg, oplever man også hos Spar Nord. Her fylder forsikringer meget i danskernes overvejelser, mens der også er et stort fokus på at benytte kreditkort til køb af sin ferie.

– Coronatiden skabte stor usikkerhed hos mange danskere, og derfor går flere nu også med livrem og seler og for eksempel sørger for, at der er helt styr på forsikringerne, inden man rejser på årets charterferie – og med god grund. Det kan nemlig blive en dyr fornøjelse, hvis man rammes af uheld undervejs, lyder det afsluttende fra Jens Nyholm.

LÆS OGSÅ: Opfordring fra Miljøstyrelsen: Giv lyd hvis I ser døde sæler og marsvin på strandturen