Tendens: Feriehusgæster vil i stigende grad leje unikke sommerhuse

Kim Holmsted adm. direktør hos DanCenter og formand for Feriehusudlejernes Brancheforening


Et markant stigende antal feriegæster har de seneste år medført nye rejsemønstre, og det stiller krav til landets feriehusudlejere. Derfor lancerer DanCenter nu et nyt koncept under navnet ”Unikke sommerhuse”, hvor en række nøje udvalgte feriehuse skal skabe særlige ferieoplevelser gennem husenes unikke særegen.

Rekordmange gæster har de seneste år overnattet i et dansk feriehus. Ifølge tal fra Danmarks Statistik har der i de første syv måneder af 2022 været henholdsvis 4,5 og 8,7 millioner danske og udenlandske overnatninger, hvilket er 20 procent flere overnatninger end samme periode året før. Med et stigende antal feriegæster følger også nye feriemønstre og -præferencer, som stiller nye krav til landets sommerhusudlejningsbureauer. Det mærker man blandt andet hos DanCenter, som er en af landets førende feriehusudlejere:

-- annonce ---


– Vi har i løbet af de seneste år oplevet en voksende interesse for ferieboliger, som skiller sig ud fra mængden. Helt konkret efterspørger vores gæster i stigende grad sommerhuse, som enten har en spændende historie, et særligt udseende eller andre særegne kendetegn, der kan bidrage til at skabe en ferieoplevelse ud over det sædvanlige, fortæller adm. direktør for DanCenter Kim Holmsted.

For at imødekommende efterspørgslen på unikke feriehuse har DanCenter netop lanceret et nyt koncept under navnet ”Unique Homes”, hvor der i første omgang nøje er blevet udvalgt fem særprægede, danske sommerhuse:

– Vi har håndplukket nogle af de mest unikke feriehuse i vores sortiment, der hver især gemmer på en unik historie eller beliggenhed – præcis som vores gæster efterspørger. I hvert tilfælde har vi fået husets ejer til at sætte ord på, hvorfor netop deres hus er særligt, og det kan vores gæster fremover læse på vores hjemmeside, inden de booker deres næste ferie, siger Kim Holmsted.

Unikke ferieoplevelser i hele Jylland

De fem, unikke huse, som er udvalgt hos DanCenter, er beliggende i henholdsvis Ebeltoft, Løgstør, Fjand, Aalbæk og Hejlsminde. Sidstnævnte sommerhus er eksempelvis udvalgt til konceptet på baggrund af ferieboligens tidligere funktion som togremise:

– Stedet er oprindeligt bygget i forbindelse med byens gamle banehandling, hvor Kolding Sydbaner betjente Koldings sydlige opland med baner til Hejlsminde og Vamdrup fra starten af 1900-tallet. Huset har fungeret som remise for togene, som dengang bragte rejsende frem og tilbage til blandt andet byens Badehotel og badestrand, fortæller Peter Lawaetz, som er sommerhusejer i Hejlsminde.

Foruden de unikke sommerhuse i Danmark har DanCenter udpeget 9 unikke sommerhuse i Sverige og Norge, ligesom feriehusudlejerens søstervirksomhed Belvilla har udpeget 23 huse på tværs af hele Sydeuropa.