ForsideAndetTænk økologi i drivhuset og få mere ud af planterne: Sådan kommer...

Tænk økologi i drivhuset og få mere ud af planterne: Sådan kommer du i gang

Solen er endelig over os, og det er nu tid til at komme i haven – eller rettere drivhuset – og få sået ud til årets høst af chili, tomater og squash. Plantoramas haveekspert guider til økologisk dyrkning i drivhuset.

Den tidlige sommers store plantesæson står for døren, men efter en bidende kold april, den koldeste siden 1986, og med nattefrost helt ind i maj måned har det være svært at få et forspring på solen og sommeren, som nu endelig er over os. Drivhuset er derfor det bedste bud på at indhente den tabte plantetid.

For at få mest ud af tiden i drivhuset anbefaler Arne Persson, Plantoramas planteekspert med 50 års professionel erfaring fra haven, at man overvejer en økologisk tilgang, med et tvist, til drivhuset. En tanke som de fleste danskere kan nikke genkendende til, efter Danmark igen i år er blevet kåret som verdensmestre i økologi.

– Nøglen til at lykkes er først og fremmest ikke at spare på de basale ingredienser og forberedelser, som skal bære årets frugt og grønt frem. Særligt når det kommer til hvilke plantesække med jord der bruges. Næringen skal være i orden og så skal forholdene være gode. Hertil er drivhuset en fantastisk katalysator, siger Arne Persson og uddyber:

– Økologi er en måde at tænke de rigtige ressourcer ind, men det skal i min optik ikke kun være en sort-hvid snak, men gerne en tanke og en tilgang til planterne om ikke spilde ressourcerne. Falder man ved siden af, så går det også, bare de gode intentioner stadig er der. Ethvert økologisk tiltag er fantastisk, og man skal ikke give op, bare fordi det ikke lykkes 100 procent med økologisk jord, gødning og uden plastic,

Sådan får du gang i det økologiske drivhus i år

For at komme godt i gang med drivhuset, har Arne Persson udpeget fem vigtige punkter, som med garanti sikrer drivhuset en god start på sæsonen.

Gør rent. Efter vinteren skal drivhuset rømmes fuldstændigt. Overvintrende planter skal ud og bruses med en haveslange, og drivhuset vaskes ned. Alle kanter, flader og sprosser skal spules eller behandles med Rodalon for at undgå overvintrende insekter, æg eller kim. Tekniske installationer, som regulerer fugt og luft, skal også tjekkes. Målet er, at man begynder på et så rent og sikkert drivhus som muligt, inden det befolkes med nye og sarte planter.

Brug kapillærkasser. Som tommelfingerregel planter man tidligst tomater ud på mors dag og agurker på fars dag. Derimellem kan der fyldes op med chiliplanter, squash og krydderurter. Fælles for planternes succes og overlevelse er dog, at temperaturen ikke kommer under ti grader. Dernæst skal planterne gerne sættes i kapillærkasser. Heri kan planterne være selvforsynende med vand, hvilket også gør det lettere at lade planterne stå alene i sommerferien.

Anvend nyttedyr. Hjørnestenen i økologi er at undgå sprøjtegift. Ukrudt skal fjernes manuelt og skadedyr kan bekæmpes med nyttedyr. Professionelle gartnerier har brugt nyttedyr i mange år, og hos Plantorama har man de senere år oplevet en stigende interesse fra private mod den samme løsning. Kunder tegner et abonnement og derefter kan de ad tre omgange i sæsonen hente en lille pose med rovmider, som slippes løs i drivhuset. Det skaber en balance mellem skadedyr og nyttedyr til gavn for planterne.

Skab diversitet. Forskellige planter tiltrækker forskellige insekter. Er der problemer med lus, kan eksempelvis mynte tiltrække insekter der æder lusene. Samtidig kan roser, der ofte angribes af lus, tiltrække flyvende insekter der styrker podningen. En stor diversitet i drivhusets planter kan på den måde styrke de gode synergier planterne imellem.

Nyd arbejdet. Drivhuset, og havearbejde i det hele taget, er et frirum og god motion, samtidig med, at hjemmedyrkede grøntsager altid smager bedre. Derfor skal havearbejde ikke være en sur pligt, for så gør man det forkert.

- Annonce -

SENESTE ARTIKLER