Af Peter Thellufsen Pedersen, lektor, spidskandidat for Liberal Alliance ved KV25 i Jammerbugt,
og Jørgen Ravn Christensen, medlem af kommunalbestyrelsen og økonomiudvalget i Jammerbugt Kommune samt spidskandidat for Konservative ved KV25 i Jammerbugt.
Svar til Mogens Gade: Gæld er stadig gæld – og borgerne kan godt gennemskue spin
Vi må indrømme, at vi trak på smilebåndet, da vi læste Mogens Gades seneste svar på vores debatindlæg om kommunens gældsætning. At sammenligne vores spørgsmål med en anklage om dyremishandling er en noget kreativ måde at forsøge at afspore debatten. Men lad os vende tilbage til kernen: Har gælden i Jammerbugt Kommune vokset sig for stor? Ja, det mener vi.
Mogens Gade forsøger at fordreje debatten og skabe tvivl om hvorvidt tallene i vores indlæg er korrekte. Men det er tal, som er hentet direkte fra Indenrigsministeriets database. Og de viser, at gælden er steget markant under Venstres ledelse – uanset hvor meget borgmesteren forsøger at pynte på virkeligheden.
Spin som dette er med til at øge politikerleden
Det er præcis bortforklaringer, som Mogens Gades her, der skaber politikerlede. Borgerne er altså ikke så dumme, at de ikke kan gennemskue, at en kommune ikke har en sund økonomi, når nu den låner sig til likviditet. Man kan ikke både optage lån og samtidig prale af at have penge i kommunekassen – det giver jo ingen mening.
Vi er mange, der er trætte af det her spin. I stedet for at dække sig ind bag regnekunst og halve sandheder, kunne kommunalpolitikeren jo bare stå ved sine handlinger og prioriteringer han/hun har gjort og prioriteret. Mogens Gade og Venstre har øget kommunens gæld betydeligt – det er et faktum. Hvis det var en bevidst strategi, så sig det dog ligeud, i stedet for at forsøge at få det til at lyde som noget andet.
Hvorfor låne penge, når vi har overskud?
Mogens Gade hævder, at Jammerbugt Kommune ikke kan spare renter ved at afdrage mere på gælden, fordi afkastet på kommunens indestående er højere end renterne på gælden. Men det argument holder kun, så længe rentemarkedet ser ud, som det gør nu. Renteniveauer ændrer sig, og gæld er stadig gæld. Når vi samtidig ved, at kommunen står over for store økonomiske udfordringer i fremtiden, så giver det mening at bringe gælden ned nu, hvor muligheden faktisk er der.
Opsparing til fremtiden eller lånefinansieret nutid?
Borgmesteren stiller spørgsmålet: Hvordan skal vi bygge en skole til 200 mio. kr., hvis vi ikke optager lån? Vores svar er enkelt: Ved at planlægge langsigtet. Hvis vi lokalpolitikere hvert år lægger penge til side i stedet for at optage nye lån, kan vi spare op til større investeringer. Ja, det kræver tålmodighed, men det sikrer også en sundere økonomi på den lange bane. Det kan vel dårligt komme som en overraskelse, selv for borgmesteren, at der indimellem skal bygges nye skoler?
Mogens Gade mener, at den nuværende kurs: ”… sikrer den bedst mulige drift og de optimale vilkår for investeringer…“. Vi mener, at denne kurs i virkeligheden skubber problemerne foran sig og overlader regningen til kommende generationer.
Så vi spørger igen:
Christian Hem, vil Venstre fortsætte med at stifte gæld, eller vil I tage ansvar for en mere bæredygtig økonomi?
Liberal Alliance og Konservative har sat kursen mod en mere ansvarlig gældspolitik. Vil I med?
Man låne penge hvis det er nødvendigt
Og er det ikke nødvendigt så låner man selvfølgelig ikke penge
For mig er spørgsmålet ikke om hvilken politik der er bedst eller rigtigst – at låne sig til velfærd eller gribe det anderledes an.
Jeg mener det største problem er at det ikke er almindelig kendt at Jammerbugt kommune har stiftet en ret stor gæld – på trods af driftsoverskud. Åbenhed og gennemsigtig hær borgerne trygge, og det modsatte skaber ekstrem utryghed. Hvis man har ment at det var i borgernes interesse at låne – var det ordentlige vel at sikre sig at borgerne forstod hvad der foregik. Når man vælger det modsatte, eller ihvertfald at begrænse offentlig information til et minimum -“der kan forklares” må man jo desværre få mistanke om at man i bedste fald ikke vil stå ved sine handlinger, og i værste fald prøver at skjule noget som ikke bør se dagens lys.
I fald man havde et byråd som arbejdede sammen i alt, og brugte de kompetencer der var til rådighed blandt de folkevalgte , på tværs af partierne, ville man kunne se en del større vilje til åbenhed og gennemsigtighed i forhold til beslutningerne.
Ja, jeg hører det erfarne byrådsmedlem sige”Du er jo ikke i byrådet Jørgen, så du kender ikke gamet”..
undskyld mig! Det tror jeg faktisk er til min fordel – man vælger selv det gamle man vil deltage i – og jeg spiller kun med åbne kort. Jeg mener ikke borgerne i en kommune med 38.000 indbyggere skal finde sig i at politikere bruger halvdelen af deres indsats på at pleje en politisk agenda – Borgerne har krav på et fuldt engagement i deres trivsel !