ForsideFjerritslevStort millionløft til landbrugsuddannelserne: Morsø Landbrugsskole bliver en del af et ambitiøst,...

Stort millionløft til landbrugsuddannelserne: Morsø Landbrugsskole bliver en del af et ambitiøst, grønt frontløberprojekt

Stort millionløft til landbrugsuddannelserne: Morsø Landbrugsskole bliver en del af et ambitiøst, grønt frontløberprojekt

Foreningen Danske Landbrugsskoler har startet et femårigt projekt, som skal sikre de grønne kompetencer i fremtiden. Morsø Landbrugsskole er blot én af de mange landbrugsskoler, hvor der skal etableres grønne træningsmiljøer, og der er afsat midler til kompetenceløft blandt underviserne.

Projektet, der går under navnet ”Landbrugsuddannelsen som grobund for grønne forandringsagenter”, er et femårigt projekt, hvor landbrugsuddannelser og vidensmiljøer samarbejder om at sørge for, at landbrugselever bliver klædt godt på til at drive den grønne omstilling af landbruget. Foreningen Danske Landbrugsskoler er tovholder på projektet og har søgt om midler, der skal bruges til kompetenceløft af undervisere samt til at udvikle undervisningsressourcer og implementere dem i praksis på landets landbrugsskoler. Det samlede budget for projektet er 86.860.181 kr., hvoraf Novo Nordisk Fonden støtter med 77.255.207 kr.

Formålet med de grønne træningsmiljøer er at skabe en praksisnær måde at undervise på, når det kommer til den grønne undervisning. I praksis betyder det for Morsø Landbrugsskole, at en mindre del af det eksisterende skolelandbrug skal omlægges og bruges som et grønt læringsmiljø. Her skal der skabes et fælles sprog for, hvordan bæredygtighed italesættes, og på sigt er det planen, at de grønne kompetencer skal indarbejdes i læringsmålene for landbrugsuddannelsen. Det kunne for eksempel udmønte sig i skovlandbrug, dyrkning af proteinafgrøder og grøntsager, integreret dyrehold, naturpleje og forskellige former for dyrkning som for eksempel regenerativ dyrkning og samdyrkning. Det handler om at koble teori og praksis, så det grønne læringsrum integreres i undervisningen, og det skaber gode rammer for undervisning uden for klasselokalet.

Forstander på Morsø Landbrugsskole, Jonas Korsgaard, ønsker også, at eleverne bliver klogere på at bruge data om landbruget, der allerede findes i store mængder. Det kunne være data over produktion, markkort, gødningstildeling, ukrudtsbekæmpelse og mange andre ting, som alle er gode redskaber til at måle på CO2-udslip og dermed er meget nyttig i den grønne omstilling. Han er begejstret for projektet, der passer lige ind i den måde, skolen drives på. Skolens kerneprincip er ”fra jord til bord”, hvor man på så bæredygtig vis som muligt producerer lokale, økologiske råvarer, som er i sæson, til skolens fødevareuddannelser. Derfor passer projektet lige ind i den udvikling, man for mange år siden startede, da man omlagde skolelandbruget til dét, det er i dag.

– Projektet passer lige ind i vores ånd og vores koncept med at bruge egne råvarer og dét, der er i sæson. For nogle skoler kan det her være en revolution, men det er det ikke hos os, for vi har allerede taget en del af skridtene på vejen, og vi vil gerne tage flere. I bund og grund drejer det sig om, at vi ikke nøjes med at tale om den grønne omstilling, men at vi viser eleverne, at vi faktisk er gode til at indtænke grøn omstilling i vores hverdag, og det glæder vi os til at gøre i endnu højere grad med det her nye projekt, fortæller forstander på Morsø Landbrugsskole, Jonas Korsgaard.

– Det her projekt passer én til én ind i vores strategi for, hvordan vi gerne vil drive landbrugsskole. Jeg ser projektet som en naturlig forlængelse af tankerne bag Nordic Food College, som vi etablerede i 2016. Jeg tror, alle har erkendt, at der skal ske forandringer i industrien for fødevareproduktion, og det skal ske med respekt for traditionen samtidig med, at vi udforsker mulighederne for at gøre det på en ny måde. Landbruget har altid været et innovativt erhverv, og derfor er det naturligt, at landbrugsskolerne går sammen om det her projekt, og det er dejligt, at vi står sammen om at gå den samme vej. Vi er meget glade for projektet og glæder os til at komme i gang med det. Det vil medføre investeringer i nyt udstyr, og vi kigger ind i muligheden for at nyansætte personale for at komme i mål med projektet – og med de øvrige udviklingsprojekter, vi har gang i på Nordic Food College. Det er rigtig godt for skolen, som vil stå endnu stærkere i fremtiden som en attraktiv uddannelsesmulighed på Mors, fortæller direktør for EUC Nordvest, Hans Chresten Jeppesen.

- Annonce -

SENESTE ARTIKLER