Støtte til ensomme ældre: Ny pulje skal skabe fællesskab og livsglæde i Jammerbugt
Drøftelse af udmøntning af pulje til forebyggelse af ensomhed blandt ældre i Jammerbugt Kommune er på dagsordenen når Social og Sundhedsudvalget i Jammerbugt Kommune holder møde den 13. maj 2025.
Sagsbeskrivelse
For at forebygge mistrivsel og ensomhed blandt hjemmeboende ældre, er der afsat en pulje på 300.000 kr. pr. år under Social- og Sundhedsudvalget, hvor Jammerbugt Kommune i fællesskab med for eksempel Frivillighuset kan iværksætte tiltag til forebyggelse af ensomhed blandt ældre medborgere.
Tanken bag ordningen er, at ensomme ældre eller ældre som er i risiko for ensomhed får støtte og hjælp til aktiviteter, der giver livskvalitet og glæde samt øger den mentale sundhed.
Forvaltningen indstiller, at implementeringen eksempelvis kan ske gennem følgende konkrete tiltag.
Opsporing:
Hjemme- og Sygeplejen i Jammerbugt Kommune kommer i hjemmene hos en række ældre borgere og har i den sammenhæng god mulighed for at identificere ældre, som kan være ensomme eller i risiko for at blive det. Det samme er gældende for kommunens forebyggende medarbejdere.
Indsats:
Der etableres en frivillig indsats, som koordineres i Frivillighuset. Den frivillige indsats består af frivillige, som etablerer kontakt til den ældre og støtter vedkommende i at blive en del af et fællesskab.
I nogle tilfælde vil den ældre med det samme have et ønske om konkrete aktiviteter og i andre tilfælde vil det kræve flere besøg og samtaler at finde frem til, hvad den ældre kunne tænke sig.
Den frivillige hjælper den ældre med at finde ud af, hvad der er af muligheder – for eksempel gennem brug af socialkompas. Der er ikke umiddelbart grænser for, hvilke typer af aktiviteter der kan skabes kontakt til – det vil afhænge af den ældres ønsker og interesser, og kan for eksempel være:
• Besøgsvenner og besøgstjenester
• Seniorklubber og aktivitetscentre
• Fællesspisninger
• Motion og bevægelsesaktiviteter (eksempelvis idrætsforeninger, gå-fællesskaber og aktiviteter i naturen)
• Sociale caféer og netværksgrupper
• Særlige grupper og temabaserede fællesskaber (eksempelvis mande- eller kvindegrupper, demenscaféer, sorggrupper og grupper, hvor man deler interesser som madlavning og håndværk)
I mange tilfælde bunder den ældres ensomhed i, at vedkommende ikke har nogen at følges med og, at man ikke har mod på at møde op alene til et arrangement, i en forening eller lignende. Den frivillige kan derfor følges med den ældre. Det er ikke tale om en besøgs- eller ledsagetjeneste og målet er derfor, at den frivillige skal trække sig, når kontakten er etableret.
Hvis der er tale om aktiviteter, som involverer en udgift, kan den frivillige få refunderet disse fra puljen – det gælder for eksempel udgifter til kontingent, entrebillet, transport, mv. Puljen på de 300.000 kr. årligt skal således primært bruges til at finansiere de frivilliges egenbetaling, hvor det er nødvendigt. Social- og Sundhedsudvalget fastsætter en beløbsgrænse pr. ansøgning.
Henvisning:
Henvisning kan forgå gennem kommunens personale, som har kontakt til de ældre, gennem pårørende eller den ældre kan selv henvende sig.
Hvis henvisningen foregår gennem medarbejdere eller pårørende, skal dette ske efter aftale med den ældre.
Henvisningen foregår gennem henvendelse til Frivillighuset med oplysninger om navn og kontaktoplysninger på den ældre.
Kontakt:
Frivillighuset koordinerer med de frivillige, som kontakter den ældre og aftaler et besøg.
Etablering og opstart:
Frivillighuset skal stå for etablering og koordinering af tilbuddet. Der vil i den forbindelse være udgifter til blandt andet informationsmateriale, møder og rekruttering.
Tidsplan: SSU 13.05.25 (drøfter)
Retsgrundlag: Ikke relevant.
Budgetmæssige konsekvenser: Se sagsbeskrivelse.
Høring/borger- og brugerinddragelse: Til orientering i Seniorrådet.
Indstilling: Social-, Sundheds- og Beskæftigelsesforvaltningen indstiller, at Social- og Sundhedsudvalget drøfter udmøntningen af pulje til forebyggelse af ensomhed.