Stærkt fokus på bekæmpelse af social dumping! 

Morten Klessen, kandidat til Europa Parlamentet for Socialdemokratiet Rasmus Prehn, transportordfører og MF for Socialdemokratiet
Print Friendly, PDF & Email

Af Morten Klessen EP-kandidat og Rasmus Prehn, transportordfører og medlem af Folketinget, begge for Socialdemokratiet

Vi havde næsten ikke turdet håbe på det, men social dumping blev et central tema i valgkampens første uger. Og det er godt. En række partier og kandidater – både til Europa Parlamentet og til Folketinget har tydeligt markeret sig, og ikke blot tilkendegivelser af de gode viljer, men også helt konkrete bud på realiserbar politik, har set dagens lys.

Det ville være nemt nu at pege fingre af hvem der pludselig mener noget om emnet midt i valgkampen, eller udstille hvem der pludselig har skiftet holdning. Men vi synes faktisk, at valgkampen har budt på et regulært gennembrud, og der tegner sig faktisk en bredere politisk vilje til at dæmme op for social dumping, både i landbruget, på byggepladsen og bag rattet i lastbilerne, end nogensinde før.

Og dét er glædeligt. For det er lige nu svært at se, at der ikke skulle være noget nær dansk politisk konsensus, og det vil være svært at forestille sig, at vi ikke også efter et valg vil kunne lave meget brede eller altfavnende kompromisser. Og når det er så vigtigt, så er det fordi de brede kompromiser er dem, der holder længst. Lige nu synes vi, at alt tegner til at vi som land efter et valg vil kunne finde fælles fodslag om endog meget vidtgående tiltag, til beskyttelse af danske løn- og arbejdsvilkår og en fair konkurrence.

Som hhv. EP-kandidat med fokus på transport og mangeårig transportordfører glæder det os, at mange års kamp fra 3F og DTL-Danske Vognmænd og andre gode kræfter, ser ud til at have båret frugt. De har dygtigt bidraget til at sætte dagsorden, holde fast i udfordringerne, budt sig til med løsningsforslag og blevet ved med at råbe os politikere op, både i Bruxelles og på Christiansborg. Og som nogle af dem, der længe har forsøgt at bidrage til den politiske interesse for problemerne med social dumping og unfair konkurrence på landevejene, er det med udelt glæde, at vi nu ser tegningen af et nationalt politisk kompromis.

Det giver de fremtidige medlemmer af Europa Parlamentet et godt rygstød for arbejdet på den europæiske scene. Og der er kommet forslag frem i valgkampen, som giver os – som nationalstat – mulighed for at beskytte vores arbejdsmarked, indtil EU evner at beskytte også lande med gode løn- og arbejdsvilkår mod den ødelæggende unfair konkurrence og sociale dumping.

Det giver håb for fremtiden, og vi vil gøre vores for at holde dagsordenen på sporet og sikre brede aftaler efter et valg.