Spar penge på energien uden at gå på kompromis med julehyggen

Arkivbillede
Print Friendly, PDF & Email

Spar penge på energien uden at gå på kompromis med julehyggen

En energirigtig jul behøver på ingen måde at gå ud over de mange juletraditioner. Det viser ny undersøgelse fra Energistyrelsen, som også har fundet danskernes mest populære energisparemåder i juletiden. Der kan være mange penge at spare, lyder det fra ekspert.

Julen varer længe og koster mange penge. De fleste vil nok kunne nikke genkendende til Peter Fabers vers, når december måned endnu engang står for døren med gaveindkøb, julelys i haverne og bagværk i stuerne.

Men der kan også være mange penge at spare med simple energispareråd, og selv de små tricks i hverdagen kan være med til at gøre en stor forskel på den lange bane. Ifølge ny undersøgelse fra energistyrelsen planlægger 22 procent af danskerne at gøre noget særligt i julemåneden for at spare på energien. Et tal, der skal ses i lyset af at størstedelen af danskerne allerede har foretaget bevidste ændringer for at reducere deres el- eller varmeforbrug i løbet af det seneste år, lyder det fra Matilde Grøn Bjørneboe, der er Energistyrelsens ekspert i energispareråd og danskernes energivaner:

”Mange danskere har taget energisparerådene til sig og har mod på at spare på energien nu og på sigt. Særligt over julen er der masser af andre og sjovere ting at bruge pengene på, så mange har en interesse i at tage toppen af elregningen,” siger Matilde Grøn Bjørneboe.

Undersøgelsen har samtidig opgjort danskernes foretrukne måder at spare på energien over julen:

  • Slukke lyset i rum, der ikke bruges.
  • Tø maden op i køleskabet.
  • Bruge energivenlige LED-lys eller stearinlys på træet.
  • Minimere udendørs belysning som for eksempel på lyskæder.
  • Forberede mest muligt af julemaden på tidspunkter, hvor elprisen er lavere.

Danskerne sparer uden besvær
Energistyrelsens undersøgelse viser også, at danskerne sagtens kan spare på energien, uden at det går ud over julehyggen. 6 ud af 10, som sparede på strømmen sidste jul, syntes det var nemt og uden besvær. Energispareråd og juletraditioner kan altså fint gå hånd i hånd.

Ifølge Matilde Grøn Bjørneboe kan danskernes foretrukne jule-energispareråd mærkes på energiforbruget, men der er også andre nemme og effektive måder at spare på energien i løbet af julen.

”Ofte kan man med fordel skrue lidt ned for varmen i julen. Mange mennesker i samme rum og julekokkeriet nok skal generere rigeligt varme. Derudover kan man samle familien om en god julefilm på en enkelt skærm, fremfor at alle sidder med hver deres,” siger hun.

Sådan sparer du nemt 1.200 kroner om året på energiregningen

Der er mange forskellige måder at spare penge på energiregningen. Beregninger fra Energistyrelsen viser blandt andet, at en familie med to voksne og to børn i et 140 m2 hus, som er opvarmet med fjernvarme, i runde tal kan spare 200 kr. på strømforbruget, ved at udskifte alle deres gløde- eller halogenpærer til LED-pærer.

Dertil kan familien spare op til 400 kr., hvis de husker at slukke for de apparater og for lyset i de rum, de ikke bruger. Hvis de samtidig sænker temperaturen med én grad i din bolig, kan de spare ca. 600 kroner om året på varmeregningen.

Med disse tre simple tiltag vil de altså kunne spare op mod 2.000 kroner om året. Penge, som de i stedet kan bruge på ekstra gaver eller oplevelser med familien i den søde juletid.

Om undersøgelsen

  • Undersøgelsen er foretaget online via Norstats panel på vegne af Energistyrelsen.
  • Undersøgelsen er gennemført blandt 996 danskere i alderen 18-75 år. Der er kun udsendt invitationer via e-mail til personer, der opfylder disse krav.
  • Undersøgelsen er gennemført i perioden 15. november-21. november 2023 via internettet med udgangspunkt i Norstats panel.
  • Undersøgelsen er udsendt repræsentativt i forhold til køn, alder, region og uddannelse. Fuld repræsentativitet på de fire baggrundsvariable er sikret ved efterfølgende vægtning.
  • Find yderligere indsigter i danskernes energiforbrug på https://sparenergi.dk/forbruger/energibarometeret.

LÆS OGSÅ: Brand på opholdssted – Politiet talte alvorsord med unge