Skoler i Jammerbugt Kommune kan vinde 25.000 kr. til et grønt projekt

Foto: Danmarks Naturfredningsforening
Print Friendly, PDF & Email

Skoler i Jammerbugt Kommune kan vinde 25.000 kr. til et grønt projekt

Skoler i Jammerbugt Kommune kan igen i år deltage i konkurrencen om 25.000 kr. til et grønt skoleprojekt. Det sker i forbindelse med den årlige Affaldsindsamling arrangeret af Danmarks Naturfredningsforening. For femte år i træk belønner den mangeårige samarbejdspartner Merrild skolernes store indsats med `Merrilds Grønne Pris´ på 25.000 kr. Vinderen udvælges blandt alle skoler, som deltager i Affaldsindsamlingen, registrerer deres affald efterfølgende og nominerer et grønt skoleprojekt. Det kan være alt fra små til store projekter, så længe præmien bruges på at gøre en forskel for naturen og det grønne liv på skolen.

Den 8. april er det igen tid til at trække i arbejdstøjet og give naturen en hjælpende hånd, når DanmarksNaturfredningsforening kickstarter årets Affaldsindsamling – og igen i år anerkender Merrild skolernes arbejde for den danske natur med `Merrilds Grønne Pris´ til en værdi af 25.000 kr. Alt skolerne skal gøre er at nominere et grønt skoleprojekt til prisen i forbindelse med registreringen af deres resultat fra Affaldsindsamlingen. Det kan være alt mellem himmel og jord, stort som småt. Fx projekter der mindsker ressourceforbruget, minimerer affald, hvor der plantes træer eller forbedres udearealer. Udover pengepræmien til skolerne støtter Merrild Affaldsindsamlingen med 1 kr. per kg. indsamlet affald og 90.000 kopper økologisk kaffe til de frivillige affaldshelte i de danske hjem.

”Vi håber, at prisen kan inspirere flere skoler til at søsætte grønne tiltag, som kan bidrage positivt til det grønne liv på skolen. Samtidig ønsker vi at støtte gode grønne idéer og den store indsats fra både de voksne frivillige og små affaldshelte. Det er alt sammen med til at sætte fokus på, at vi alle har et ansvar for at passe på vores miljø og natur samt værdien af at løfte i flok til fordel for både fællesskabet og naturen,” forklarer Mette Fiedler-Damgaard, projektleder og en af initiativtagerne hos Merrild.

Biodiversiteten rykker ind på skolen
Sidste år deltog 188.000 elever fra danske skoler og daginstitutioner, og for én skole blev indsatsen ekstra værdifuld. Sankt Pauls Skole i Taastrup vandt nemlig `Merrilds Grønne Pris´ og de 25.000 kr. Skolen havde nomineret et projekt om at anlægge et grønt område på skolens areal, som både skal bruges i undervisningen og bidrage til biodiversiteten. Et projekt som nu føres ud i livet takket være prisen, fondsmidler og den lokale gartner. Skolen har skabt et terræn med bakker bestående af overskudsjord og gamle træstammer. Eleverne har efterfølgende lavet insekthoteller i træstammerne og plantet frugttræer og sommerfuglebuske i landskabet. I området er der lavet et naturhegn af afskårne grene, der ellers skulle være kørt på genbrugspladsen. Det skærmer både for vejen og er hjem for insekter og små dyr. Til foråret skal de så vilde blomster og planter, inden området er klar til indvielse.

”Vi er glade for, at vi har nogle ildsjæle på skolen, som kan omsætte vores grønne strategi til et konkret projekt til gavn for skolen, undervisningen, eleverne og naturen. Og at virksomheder som Merrild samt Friluftsrådet og en lokal anlægsgartner har kunnet se værdien i vores projekt. Det er vigtigt at lære den næste generation at tage ansvar for naturen, så problemet ikke vokser sig større på sigt. Samtidig er projektet med til at skabe et fællesskab, hvor eleverne bliver mere opmærksomme på egne og andres handlinger,” fortæller skoleleder for Sankt Pauls Skole, Tony Rossi Lundby.

Tony håber, at deres projekt kan inspirere andre skoler. Det behøver ikke at være store projekter, men det kan også være enkle grønne tiltag, der passer ind i skolens dagligdag.

”Vores projekt kan måske inspirere andre skoler til også at gøre en forskel for naturen i deres område. Der er ikke ét projekt, der er mere rigtig end andre. Det skal tilpasses til de rammer, man har – om man er en byskole i indre København eller en skole på et grønt område som vores,” fortsætter Tony.

Skulderklap til skolerne
Danmarks Naturfredningsforening er glade for Merrilds bidrag og præmie, som er et skulderklap til skolernes store arbejde.

”Vi er rigtig glade for, at Merrild bakker op om Affaldsindsamlingen, og at de igen i år udlodder en flot præmie blandt de deltagende skoler. Skolernes deltagelse er rigtig vigtig for Affaldsindsamlingen, og derfor glæder det os, at Merrild vil være med til at honorere skolerne for deres indsats,” siger Charlotte Juul, projektleder fra Danmarks Naturfredningsforening.

Vinderen af årets grønne skoleprojekt findes umiddelbart efter Affaldsindsamlingen.