Sådan undgår du ubudne gæster i julen

Vinduerne er tyvenes foretrukne indgang til hjemmet. Foto: Arkiv
Print Friendly, PDF & Email

Sådan undgår du ubudne gæster i julen 

Sammenkomster og rejseaktivitet er lig med tomme boliger i julen. Det kan tiltrække ubudne gæster i boligen. Derfor er det en god idé at sikre ens vinduer, da det er en af tyvenes foretrukne indgange til hjemmet. Læs med her, hvor Velfac giver deres bud på, hvilke tiltag man kan gøre for at undgå ubehagelige overraskelser.  

Da corona slap sit tag i Danmark, var frygten, at antallet af indbrud ville komme tilbage niveauet før pandemien, hvilket langt fra er tilfældet, da antallet kun er steget marginalt. Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der på landsplan blev anmeldt 3.913 indbrud i private hjem i 3. kvartal i 2023, mens der i samme periode sidste år blev anmeldt 3.819. 

Antallet af indbrud i Danmark er desværre gået en anelse op efter flere år med faldende antal indbrud. Foto: Arkiv

Selvom stigningen kun er marginal, er det en god idé at tjekke op på, hvor indbrudssikker din bolig er, inden du skal tilbringe julen i familiens skød. Det oplagte sted at starte er tyvens foretrukne indgang, nemlig boligens vinduer og døre. Her kan et sikkerhedstjek og et par enkle tiltag have stor betydning, når det handler om at holde tyven ude af boligen. Det fortæller Durita Simoni, der er privatkunderådgiver hos vinduesproducenten Velfac.  

– Til at starte med er det vigtigt at have styr på skalsikringen, som er en effektiv måde at forebygge indbrud. Det handler kort sagt om at sørge for, at både vinduer, døre og låse sikres mod indbrudsforsøg. Vinduet vil ofte være førstevalget for tyven, når det handler om at komme ind i boligen, men hjælpen er heldigvis nær.  

Her får du en række gode råd til sikre vinduer, så du kan tage på juleferie med mere ro i maven. 

1) Med eftersikring kommer du langt  

Ifølge privatkunderådgiveren kommer du langt ved at eftersikre dine vinduer med beslag og sikringsskinner. Det gør, at du kan forhindre indtrængen med værktøj som koben og skruetrækkere. 

– Hvis dine vinduer har hasper eller paskvilgreb, kan du sikre dem mod en såkaldt underboring, hvor tyven borer gennem vinduesrammen for at dreje låsemekanismen i vinduet. Derfor er det en god idé, at vinduer med hasper opgraderes med en lille sikring på toppen. Samtidig kan du med fordel også skifte greb til et med indbygget lås, hvis du har vinduer med paskvilgreb, forklarer Durita Simoni.  

2) Har du styr på glaslisterne? 

I andre tilfælde kan indbrudstyven fjerne udvendige glaslister og efterfølgende fjerne ruden. Durita Simoni uddyber: 

– Sådan en måde at tvinge sig adgang på er desværre ofte både lydløs og nem, især hvis vinduerne er af ældre dato. Derfor kan det være en god ide at skrue glaslisterne fast med envejsskruer. Har du i stedet sikkerhedslimede vinduer, hvor glaslisten er monteret på indersiden, er det ikke muligt at fjerne ruden udefra.  

3) Brug anledningen 

Står du over for at skulle skifte et eller flere af dine vinduer i hjemmet, giver det god mening at vælge nogen med indbygget sikkerhed. Så kan du undgå at skulle eftermontere sikringsudstyr.  

– Det er vigtigt, at du som boligejer kan føle dig tryg, og derfor er vinduer fra Velfac fra start grundigt sikret mod indbrud. Takket være sikkerhedslimede ruder, specialdesignede beslag og et solidt lukkesystem er sikkerheden i top, fortæller Durita Simoni og tilføjer: 

– Du kan endda vælge greb med lås eller lamineret glas og dermed styrke sikkerheden. 

4) Flere gode råd til en tryg juleferie 

Udover de indbrudshæmmende vinduer og døre, så er det vigtigt, at alle døre og vinduer på matriklen er låst. Det inkluderer også skure, hvor haveredskaber eller stiger står. Så undgår man, at tyven bruger dem til at få adgang til boligen.  

Til sidst er det vigtigt både at lægge ting væk og frem. De ting du med fordel kan lægge væk, er dine værdigenstande, så de ikke kan ses udefra. Noget man derimod gerne må se udefra, er hverdagsting som vasketøj, rod eller noget tredje. Det kan få det til at se ud som om, der er nogen hjemme.