Sådan undgår du flåter og den frygtede hjernebetændelse

Arkivbillede
Print Friendly, PDF & Email

Hvad er forskellen på hjernebetændelsen TBE og Borrelia, som begge overføres via skovflåter? Og hvad kan du gøre for at beskytte dig, når du skal en tur i skoven?

Praktiserende læger får jævnligt henvendelser fra folk, der er blevet bidt af en flåt, og som frygter smitte med borrelia eller TBE, som er en betændelse i hjernen. Normalt forekommer TBE kun på Bornholm, men så sent som i midten af august, fik en mand fra Nordsjælland konstateret TBE. 

Men hvad er forskellen egentlig på Borrelia og TBE, som begge overføres via skovflåter? Og hvordan kan man beskytte sig? Det har vi lavet et overblik over i Patienthåndbogen på sundhed.dk: 

TBE forveksles ofte med Borrelia, som er en bakterie og kan behandles med antibiotika. TBE er en virus og overføres allerede få minutter efter, at flåten har bidt sig fast. TBE-virus findes først og fremmest hos små gnavere, særligt mus.Flåten får TBE-virus i sig ved at suge blod fra mus, som indeholder virus.

Der findes ingen behandling for TBE. Kroppen skal derfor selv forsøge at overvinde sygdommen. 

Der går som regel 10-14 dage, fra man bliver smittet med TBE, til de første symptomer kommer. Sygdommen deles normalt ind i to faser.

I fase 1, som varer 4-5 dage, har man feber, træthed, hovedpine og muskelsmerter. Derefter forsvinder symptomerne og ca. 75 % bliver raske.
Hos 25 % går sygdommen imidlertid over til fase 2 efter ca. 1 uge.

I fase 2 giver TBE-virus hjernebetændelse (encefalit).
Dette giver kraftig hovedpine, svimmelhed, kvalme og opkastninger, nakkestivhed, psykiske symptomer og man udvikler eventuelt kramper og muskelsvækkelse.

Hvis man skal opholde sig i områder med mange flåter, bør man beskytte sig mod bid. 

  • Det er vigtigt, at man dækker kroppen med tøj (bukser, lange ærmer, sokker).
  • Hvis man alligevel bliver bidt, anbefales det at fjerne flåten så hurtigt som muligt.
  • Dette gøres fx med pincet ved, at man trækker flåten ud med en roterende bevægelse.
  • Når man opholder sig i områder med mange flåter, bør man med jævne mellemrum undersøge huden for flåter.
  • Der findes en effektiv vaccine mod TBE. Vaccination mod TBE kan overvejes til personer, der er fastboende eller har fast sommerresidens i områder, hvor TBE findes, og som jævnligt færdes uden for stier i skov og krat og erfaringsmæssigt får mange flåtbid.
  • Hvis der er tale om en aktivitet med særlig stor smitterisiko, f.eks. skovarbejde, eller hvor skoven er det faste tilholdssted for leg, sport eller hobby-aktiviteter, kan vaccination også overvejes. Man kan tale med sin læge om, hvorvidt man bør lade sig vaccinere.
  • Flåterne findes især fra maj til oktober med højsæson for at blive smittet fra juli til september.