Sådan passer du på dit hjem i julen

Print Friendly, PDF & Email

Den hyggelige juletid nærmer sig, hvor mange tager hjemmefra for at fejre højtiden med sine nærmeste. Desværre er julen også højsæson for indbrud, og det er derfor vigtigt at tage sine forholdsregler for at undgå ubudne gæster i juletiden. 

Nu nærmer julen sig, og selvom omstændighederne ikke lægger op til de helt store julefester i år, er der stadig mange danskere, som forlader hjemmet for at fejre højtiden med nærmeste venner og familie. Mange boliger står derfor tomme i julen, og det tøver indbrudstyven ikke med at udnytte. Ifølge Danmarks Statistik blev der i 2019 anmeldt intet mindre end 24.553 indbrud i beboelser, og særligt i årets fjerde kvartal var antallet af indbrud på sit højeste med hele 7.437 anmeldelser.


Særligt døre og vinduer kan være hjemmets svage punkter, som tyven ofte vælger at udnytte. Med sikre døre og vinduer samt hjælpsomme naboer kan du således nedsætte risikoen for, at indbrudstyven spolerer en ellers fredfyldt juletid.

1. Vær opmærksom på døre og vinduer 

Hvis du vil give tyven kamp til stregen, kan du med fordel overveje gode låse samt indbrudsforebyggende døre og vinduer, som gør det sværere for indbrudstyven at bryde ind i hjemmet.

– Indbrudstyven vil typisk give op, hvis døren tager for lang tid at bryde op. Selvom man aldrig helt kan gardere sig imod indbrud, kan en sikkerhedsklassificeret hoveddør have en forebyggende effekt, fordi den tager markant længere tid at bryde op end en almindelig dør, lyder det fra Peter Sejling, der er salgsdirektør hos SWEDOOR i Nordeuropa.

SWEDOORs sikkerhedsklassificerede døre er udstyret med sikkerhedslåse og bagkantsikringer for bedre beskyttelse mod indbrud. Ofte finder tyven også vej gennem terrassedøren, da den i mange tilfælde giver mulighed for at arbejde uforstyrret, og det er derfor værd at overveje, om døren kunne trænge til at blive opgraderet til en mere sikker løsning.

2. Lad lyset være tændt

Selvom du ikke er hjemme, er det en god idé at lade lyset stå tændt – både udendørs og indendørs. Indendørs lys kan hjælpe med at holde indbrudstyven helt væk fra din grund, da vedkommende vil tro, at der er nogen hjemme. Udendørs lygter gør det desuden nemmere for naboer og forbipasserende at lægge mærke til mistænkelige aktiviteter ved dit hjem. Du kan med fordel vælge lygter, der tænder automatisk, når det bliver mørkt, eller som er udstyret med bevægelsessensorer.

3. Brug dine naboer

Du kan også overveje at bede din nabo om at holde øje med din bolig, mens du er væk i julen. Naboen kan eksempelvis skovle sne, flytte rundt på ting inde i hjemmet og løbende flytte bilen, så det ligner, at der er aktivitet på din adresse. Det gør det sværere for tyven at gennemskue, om der er nogen hjemme eller ej. Det er desuden en god idé at installere tyverialarmer, som kan have en forebyggende effekt mod indbrud og i bedste fald skræmme tyven helt væk.