Så meget sparer man ved at køre sammen

Man kan spare meget ved at køre sammen. Grafik: Vejdirektoratet.
Print Friendly, PDF & Email


Når man kører sammen, kan man spare udgifter til benzin, få biler væk fra vejene og skåne klimaet. Men hvor mange penge kan man egentlig putte i lommen? Det kan Vejdirektoratets ”samkørselsberegner” svare på. Beregneren er en del af kampagnen for samkørsel ”Hvorfor ikk’ følges, når vi skal samme vej”.

Når danskerne kører til og fra arbejde, sidder der i gennemsnit blot 1,08 personer i bilen. Det er en unødvendig belastning af både klimaet og ikke mindst pengepungen.


Vejdirektoratet har derfor lanceret kampagnen ”Hvorfor ikk’ følges, når vi skal samme vej”, der skal få os alle sammen til at åbne øjnene for nye måder at komme rundt på.

Som en del af kampagnen har Vejdirektoratet fået udarbejdet en samkørselsberegner, hvor pendlere og andre nysgerrige sjæle kan indtaste deres oplysninger og få syn for, hvor mange penge og hvor meget CO2 de kan spare ved at køre sammen med andre.

Transportminister Trine Bramsen siger:
”Der er et rigtigt stort potentiale i samkørsel. Ikke mindst nu, set i lyset af energikrisen. Og der er mange ledige sæder i bilerne, når danskerne kører til og fra arbejde. Det er ikke alle, der kan få det til at fungere med samkørsel. Men for mange er det en oplagt mulighed. Med samkørselsberegneren kan man se, hvor store gevinsterne er både for pengepungen og for klimaet.”

Samkørselsberegneren er et værktøj, der kan gøre gevinsterne ved at give andre et lift mere konkret for alle dem, der kører til og fra arbejde eller andre aktiviteter, og ikke mindst for de hundredtusindvis af solopendlere, der triller alene rundt på vejene hver dag.

Afdelingsleder Andreas Egense, Vejdirektoratet, siger:
”Samkørselsberegneren kan være en øjenåbner for mange pendlere, der måske ikke ved, hvor meget der faktisk er at vinde. Hvis du tager to gennemsnitlige bilpendlere, der har 42,5 km til og fra arbejde, så vil de til sammen spare cirka 24.000 kroner om året, hvis de begynder at køre sammen. Og på klimakontoen vil de spare cirka 1.300 kg CO2, hvilket svarer til, at de hver især dropper en årlig flyrejse eller den ene holder op med at spise kød. Gevinsterne er altså store, så det er bare med at komme i gang.”

I begyndelsen kræver det måske en smule overvindelse at gøre op med de gamle vaner, men hver eneste bilpendler vil gøre en forskel med blot få samkørselsdage hver uge.

Beregn din gevinst med samkørselsberegneren

Kom godt i gang

Den EU-finansierede kampagne, der løber de næste tre måneder, udspringer af transportaftalen ”Grøn omstilling af vejtransporten af 4. december 2020” indgået mellem regeringen, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten.

Kampagnen skal overordnet set få danskerne til at reflektere over deres transportvaner, oplyse om de mange fordele ved at deles om bilerne og komme med idéer til, hvordan man så rent faktisk kommer godt i gang med det.

På Vejdirektoratets kampagneside kan man læse mere om fordelene ved at køre sammen og få gode råd om, hvordan man kommer godt i gang med samkørsel og delebiler.

Fakta om beregneren
Samkørselsberegneren er baseret på en række forskellige antagelser, og flere af forudsætningerne i det bagvedliggende regnestykke kan utvivlsomt diskuteres. Resultaterne er derfor også behæftet med en vis usikkerhed.

Resultaterne vil ikke give et 100 procent nøjagtigt resultat for den enkelte bilist, da metoden eksempelvis ikke tager hensyn til bilmodel og kørselsadfærd. Beregneren kan imidlertid fint bruges som indikation på den CO2-reduktion og den økonomiske besparelse, man vil kunne opnå ved at ændre adfærd.