Røde Kors: Unges engagement bør motivere flere til at melde sig som indsamlere

Foto: Miriam Nielsen
Print Friendly, PDF & Email

De unge kæmper ikke kun for klimaet. Mere end en femtedel af Røde Kors’ indsamlere er unge. Men der mangler stadig 1.700 indsamlere til indsamlingen søndag den 6. oktober

De unge nægter at trække på skuldrene af problemerne i verden.

16-årige Greta Thunberg holder tale fra FN’s talerstol og har sat gang i en bevægelse, der får verdens skoleelever til at strejke for klimaets skyld. Og hos Røde Kors mærker man også tendensen til, at de unge går forrest for at samle ind.

Mere end en femtedel af ruterne på årets Røde Kors indsamling den 6. oktober vil blive gået af en gymnasieelev, og det er generalsekretær Anders Ladekarls håb, at de unges engagement kan inspirere de sidste til at melde sig til Røde Kors Indsamlingen, der i år handler om at skaffe et hjem til mennesker uden hjem både i Danmark og i katastrofer og krige i Yemen og Mozambique.

”Da jeg var ung, talte man om ungdomssløvsind, men det kan vi godt pakke væk i forhold til den generation, der kommer frem nu. De stempler virkelig ind i forhold til at løse problemer, og nu skal vi bare have de lidt ældre med også,” siger han.

”Jeg har været rundt på en række gymnasier i hele landet, og jeg vil sige, at jeg kan virkelig fornemme, at de unge mennesker brænder for at gøre en forskel for andre mennesker. Det er helt fantastisk at mærke, hvordan de unge går ind i det her. Forhåbentligt kan de inspirere andre,” siger han.

Clara Heilmann Jensen fra Christianshavn Gymnasium har været med Røde Kors i Libanon og er ambassadør for Røde Kors på Christianshavns Gymnasium, der netop har rundet 100 indsamlere. Hun er ikke i tvivl om, at unge som hende gerne vil motivere flere til at samle ind.

”Jeg tænker, at det er vores fremtid. Det er os, det handler om. Det er os, der kan vælge at ændre på den måde, fremtiden skal se ud. Derfor tror jeg, at der er mange unge, der får blod på tanden. Jeg ved ikke, hvad man skal gøre for at få flere til at fatte, at der er behov for hjælp. Men der er virkelig brug for det,” siger hun.

Helt konkret mangler 1.700 mennesker at melde sig for, at Røde Kors kan leve op til sidste års indsamling. Antallet af tilmeldte svarer nogenlunde til sidste år på samme tid. Men med bare en uge tilbage, inden indsamlingen, kræver det, at folk prikker hinanden på skulderen. De unge kan ikke løse det alene, siger Anders Ladekarl.

”Vi har behov for, at det ikke bare er de unge, men at det er alle, der prikker deres nabo, kollega eller skolekammerat på skulderen og siger: ”Hey, kunne det ikke være noget for dig at bruge 3 timer på at hjælpe andre. Det ville gøre en enorm forskel.”

Anders Ladekarl understreger, at hver indsamler typisk samler 1.000 kroner ind, og at Røde Kors kommer fantastisk langt for de penge. 1.000 kroner kan blandt andet give 10 familier ly og beskyttelse, mad til en hel familie i fire måneder eller 6 måneders støtte til en voldsudsat kvinde og hendes børn.

En del af pengene fra indsamlingen vil blandt andet gå til de mange familier i Yemen, der ikke har råd til mad og medicin. Efter mange år med borgerkrig er Yemen ramt af verdens største humanitære katastrofe, og 24 millioner har brug for hjælp.

Nogle af de indsamlede penge vil også nå familier i Mozambique, hvis hjem er blevet skyllet væk efter den voldsomme cyklon Idai, og oversvømmelserne der fulgte.

Herhjemme vil nogle af de indsamlede midler gå til sygdomsramte hjemløse, så de ikke bliver udskrevet til gaden, og voldsudsatte kvinder, der har været på krisecenter.

En indsamler samler typisk 1.000 kr. ind – for de penge kan Røde Kors give:

6 måneders støtte til en voldsudsat kvinde og hendes børn
365 dage med rent drikkevand til 37 mennesker i nød
Mad til en hel familie i fire måneder
Presenninger, der giver 10 familier ly og beskyttelse mod vind og vejr
Varme tæpper til 20 katastroferamte børn

Man kan melde sig som indsamler hos Røde Kors på www.rødekors.dk/indsamler eller telefon 7010 0000.