Rengøringsekspert: Sådan bekæmper du de skjulte bakteriespredere i hjemmet

Foto: Swedoor
Print Friendly, PDF & Email

I lyset af coronapandemien er bekæmpelse af bakterier og virus kommet på dagsordenen som aldrig før, og det stiller skærpede krav til rengøringen i hjemmet.

Mange danskere har dog tendens til at overse vigtige kontaktflader som blandt andet døre, håndtag og stikkontakter, lyder det fra rengøringsekspert, som kommer med tre simple tips til at få bugt med nogle af hjemmets skjulte bakteriesamlere.


God hygiejne og grundig rengøring er blevet alfa og omega i en ny hverdag under coronapandemien. Men på trods af et øget fokus på bekæmpelse af bakterier og virus er der vigtige områder i hjemmet, som ofte bliver overset i rengøringen, lyder det fra rengøringsekspert Louise Grønhøj, som står bag BasicClean.dk:

– Bakterier findes over alt i hjemmet og kan derfor aldrig undgås helt. Det er dog vigtigt at være opmærksom på især kontaktflader og facader, som man rører flere gange dagligt, og som derfor kan danne grobund for øget bakterievækst, fortæller Louise Grønhøj, som kommer med tre gode tips til at få bugt med de skjulte bakteriespredere i hjemmet.

1. Husk de hyppige kontaktflader
Udfordringen ved bakterier er ifølge rengøringsekspert Louise Grønhøj, at de ikke kan ses med det blotte øje. Der er derfor ofte mange kontaktflader i hjemmet, som bliver overset i rengøringen, fordi de ikke umiddelbart ser beskidte ud:

– Det er typisk dørgreb, håndtag på køleskabe, stikkontakter og elektroniske devices som fjernbetjeninger, mobiltelefoner og tastaturer, der overses i rengøringen. For at mindske vækst af bakterier og virus i hjemmet er det derfor en rigtig god idé at tørre de mest anvendte kontaktflader over med en ren klud opvredet i varmt vand og sæbe. Det kan derudover være en god idé at afspritte for eksempel dørgreb mindst en gang om dagen for at holde bakterierne nede, forklarer Louise Grønhøj.

Hos dørproducenten Swedoor mærker man ligeledes et stigende fokus på bakteriebekæmpelse og rengøringsvenlige løsninger, og derfor har producenten blandt andet oplevet en øget efterspørgsel på massive døre, som har en mere rengøringsvenlig overflade end almindelige døre:

– Vi oplever i stigende grad, at danskerne efterspørger massive døre. Massive døre har nemlig en hygiejnisk overfladefinish, som er ganske let at rengøre, hvilket de fleste foretrækker i dag. Men uanset hvilke døre man har i hjemmet, er det vigtigt, at man aldrig bruger rengøringsmidler, som kan ridse eller opløse dørenes overflade. Derfor bør man blandt andet undgå opløsningsmidler, skurepulver og ståluld og blot holde sig til almindelige rengøringsmidler og en ren klud, fortæller Peter Sejling, der er salgsdirektør hos Swedoor i Nordeuropa.

For at sikre en god vedligeholdelse af dørene bør man ifølge Peter Sejling altid huske at tørre af med en tør klud umiddelbart efter rengøring.

2. Styr på støvet
Det første skridt i en grundig rengøring er ifølge rengøringsekspert Louise Grønhøj at fjerne så meget støv som muligt, og her er et godt tip at arbejde oppefra og ned ved at støve lamper og overflader af, inden man påbegynder støvsugningen for at undgå, at støvet bliver spredt rundt omkring i hjemmet. Herefter er det tid til at bekæmpe bakterierne:

– Det er min klare anbefaling, at man kommer omkring alle synlige overflader i hjemmet mindst en gang om ugen for at komme bakterierne til livs. Her kan man opnå et rigtig godt resultat ved at bruge almindelige rengøringsmidler, varmt vand og en ren klud, da det typisk vil nedbryde de fedthinder, der kan gemme sig på overfladerne. Under rengøringen bør man altid huske at udskifte vand og klud løbende og tørre overfladerne efter med et rent viskestykke til sidst, forklarer Louise Grønhøj fra BasicClean.dk. 

3. Rengør i dybden

For at få bugt med bakterier og virus anbefaler Louise Grønhøj, at man giver hjemmet en dybdegående hovedrengøring mindst to gange om året. Forårets ankomst i marts og april er et oplagt tidspunkt til en forfriskende rengøring efter et koldt vinterhalvår, hvor man har opholdt sig meget inden døre. Ligeledes er tiden op til jul et godt tidspunkt til en grundig rengøring inden vinterens festlige højtider.