Rekordmange ensomme under coronakrisen benytter sig af digitale fællesskaber

Sara Hansen og Grethe Seerup
Print Friendly, PDF & Email

Siden starten af marts har de danske myndigheder iværksat omfattende tiltag for at undgå smittespredning af Corona virussen. Dette har i den grad vendt vores hverdag på hovedet. En hverdag med afstand fra familie, venner og kollegaer, betyder, at mange er alene og føler sig ensomme. Som følge heraf har den digitale platform Boblberg.dk oplevet en stor stigning af brugere, der søger nye virtuelle fællesskaber på platformen.

År 2020 blev i den grad ikke, som vi havde forventet. Året blev vendt op og ned, da coronapandemien for alvor gjorde sit indtog i Danmark tidligere på året. Med ét slag fik mange nye betingelser – nogle har været på arbejde, andre har arbejdet hjemmefra, nogle selvstændige har måtte kaste håndklædet i ringen, nogle har været, og er stadig, isoleret fra venner og familie og mange er desværre også blevet fyret fra deres højtelskede jobs. Alt sammen pga. coronakrisen, der i den grad har medbragt store konsekvenser for samfundet. En krise, der også medfører store konsekvenser for vores sociale liv, der bl.a. får os til at føle os mere ensomme og alene. Og netop dét har den digitale fællesskabsplatform www.boblberg.dk i den grad kunne mærke på aktiviteten af brugere, der søger nye virtuelle fællesskaber.


Ensomhed har altid været et udbredt problem, men coronakrisen har fået os til italesætte samfundsproblemet, da der pludselig er mange flere, der føler ensomhed. Siden Covid-19 pandemien kom til Danmark i foråret, er trafikken på Boblberg.dk kun blevet større. Mere end 60% flere besøgende og tre gange så mange beskeder er blevet sendt under Corona sammenlignet med samme periode sidste år. Dette viser i den grad den store efterspørgsel på digitale fællesskaber og bekæmpelse af ensomhed under pandemien, hvoraf mere end 80.000 nye medlemmer har oprettet sig på Boblberg.dk siden Corona brød ud i foråret.

– Emnerne, som topper i denne tid, er lidt anderledes, end hvad vi normalt ser, da fysisk kontakt ikke er muligt i samme grad som normalt. Skrivevenner, pennevenner, nogle at tale med i telefon eller på video, gaming og generelt ensomhed og isolation fylder meget for brugerne”, fortæller Rasmus Stæhr, der er medstifter af Boblberg.dk.

At Boblberg.dk er for alle, der har lyst til at blive en del af et fællesskab, understreger tiden under coronakrisen også. Det er nemlig alle brugere, både mænd og kvinder i alle aldre fra 15 år op til 96 år, der har gjort brug af den virtuelle platform. Herunder ses et udsnit af de mange brugere, der har haft stor gavn af Boblberg.dk under coronakrisen:

Pernille, 24 år

Fandt både gamle kammerater og nye veninder 
Coronatiden med nedlukninger og ingen sociale arrangementer har gjort flere mennesker mere ensomme, og en af dem det har påvirket, er Pernille. Hun opdagede Boblberg på nettet og blev straks nysgerrig på den digitale platform.

I dag har hun fundet tre gamle kammerater og to nye veninder at ses sammen med, som hun er blevet meget glad for.

Bo, 65 år

Fik kontakt til andre mennesker i en hård og sygdomspræget hverdag
At gå fra en meget aktiv hverdag, til lige pludselig at blive ramt af en alvorlig og hæmmende bindevævs- sygdom, var en utrolig hård omvæltning for Bo. Grundet Corona og hans alvorlige sygdom var Bo ekstra udsat, hvilket prægede hans ellers førhen aktive hverdag, og nu måtte han isolere sig derhjemme. På Boblberg fandt han nogle at skrive med, og det har medført meget positivt i hans hverdag.

Sara og Grethe, + 80 år

Begge over 80 år, men har fundet et nyt venskab i hinanden
Sara og Grethe er et godt stykke op i 80’erne, og de stiftede for nyligt begge bekendtskab med Boblberg. De søgte begge efter selskab, da alt blev lukket ned under coronaudbruddet.

I dag har de mødtes blot tre gange, men snakken går lystigt hver gang. Jo mere de taler, jo mere går det op for dem, hvor mange ting de egentlig har tilfælles.

Da efterspørgslen på digitale fællesskaber har været, og stadig er, stigende under coronapandemien, har Boblberg sammen med Røde Kors udviklet www.SnakSammen.dk. Her kan brugere tale med en frivillig samtaleven fra Røde Kors gennem et videoopkald, hvor man kan tale om vigtige, sårbare eller hyggelige emner, alt efter hvad man ønsker. På nuværende tidspunkt har der været mere end 3.000 samtaler på SnakSammen.dk.