Regionshospital Nordjylland vil være landets helende hospital

Arkivbillede


På Regionshospital Nordjylland er kunstnere sammen med patienter, pårørende og personale med til at udvikle hospitalet til et såkaldt helende hospital.  

På patientens præmisser

-- annonce ---


Et ”healing hospital” er et internationalt begreb inden for sundhedsvæsnet, som betyder, at der på hospitalet er rammer, der virker helende på patienten under opholdet på hospitalet.

Regionshospital Nordjyllands fødestuer er eksempelvis indrettet i hjemlige rammer og med multisensoriske installationskunst inspireret af den nordjyske natur.

Konkret kan patienter under fødslen blandt andet vælge, om de vil føde ved det brusende Vesterhav, ved dæmpet fuglesang eller gryende morgenstemning.

Målet er, at Regionshospital Nordjylland skal være det første hospital, hvor kunst, lyd og indretning er tænkt ind i alle rum – lige fra indgangspartiet til sengestuer, ambulatorier og fælleslokaler.

– Vi vil være landets førende helende hospital, fordi det er en stor gevinst for patienterne. Vores erfaringer viser, at patientoplevelsen er højere, og der er evidens for, at vi nedsætter stresshormoner med disse tiltag. Vi synes, det er et fantastisk koncept, og derfor udbreder vi det nu til flere patientgrupper på hospitalet, siger ledende overlæge Anya Eidhammer.

Konstitueret formand for regionens Sundhedsudvalg, Malou Skeel (V) siger:

– Vi er med til at forbedre oplevelsen af den samlede behandling ved også at tænke rammer og sanseindtryk ind. Den helende tilgang gør noget godt for patienten, siger Malou Skeel.  

En politisk prioritering

Kulturkanten, som er et samarbejde mellem regionen, de nordjyske kommuner og staten har givet et tilskud på 849.000 kr. til indsatsen.

Samtidig har Regionens Kultur- og Sundhedspulje bevilget et tilskud til indsatsen på 175.000 kr.

– Jeg er rigtig glad for, at vi er godt i gang med at udvikle disse indsatser på patientens præmisser, der kan gøre oplevelsen for vores patienter endnu bedre, siger Peder Key Kristiansen (S), der er formand for Regional Udvikling og Innovation, der har bevilget penge til indsatsen.