Region Nordjylland er klar til at håndtere vaccinationsopgaven

Ulla Astman
Regionsrådsformand i Region Nordjylland Ulla Astman (S). Fotograf Line Bloch Klostergaard, Region Nordjylland
Print Friendly, PDF & Email

Det sker i et tæt samarbejde med de nordjyske kommuner og de praktiserende læger. 

Regional task force har arbejdet på opgaven

De første vacciner er på vej til nordjyderne, og regionen er sammen med de nordjyske kommuner og Praktiserende Lægers Organisation klar til at udføre opgaven. 

Sundhedsstyrelsen har i dag sendt besked ud til regioner, kommuner og praktiserende læger med planer for, hvordan første fase af vaccinationsindsatsen mod COVID-19 skal organiseres.


Region Nordjylland har nedsat en vaccine task force, hvor de nordjyske kommuner og PLO Nordjylland også sidder med. Læge Jan Nybo er som chef for COVID-19 testindsatsen i Region Nordjylland også ansvarlig for vaccineindsatsen i Region Nordjylland. 

-Vi er godt i gang med at forberede os til vaccineindsatsen, og vi er klar til at påtage os opgaven, når vaccinen kommer til os. Vi tager udgangspunkt i de mange gode erfaringer, vi allerede har i forhold til at håndtere COVID-19, siger Jan Nybo.

En alvorlig sygdom

COVID-19 er en sygdom, der kan ramme alle. Sygdommen kan være alvorlig for nogle, og vaccination kan være med til at forebygge alvorlig og livstruende sygdom og begrænse spredning af smitte. Vaccination bliver et vigtigt nyt element i indsatsen for at kontrollere COVID-19 epidemien.

Derfor vil de allermest sårbare borgere og personale på plejehjem og på hospitaler, der arbejder med disse blive de første grupper, der skal vaccineres.

– Vi ved, at disse borgere er særligt udsatte, og vi har brug for det personale, der arbejder med disse borgere – derfor er det vigtigt at vaccinere dem først. Dermed bliver det muligt at beskytte de grupper, der bliver mest syge af COVID-19, siger regionsrådsformand Ulla Astman (S).

Hvem skal vaccineres?

Målet er, at alle i Danmark, som vaccinerne er godkendt til, bliver tilbudt vaccination. I første omgang får vi ikke nok vacciner til alle. Derfor vil vaccination i starten blive prioriteret til de grupper, der har størst risiko for et alvorligt forløb bl.a. de ældste, beboere på plejehjem og ældre med risikofaktorer. Personale i sundhedsvæsenet og ældreplejen, som har tæt kontakt til de mest sårbare og varetager kritiske funktioner, vil også blive prioriteret først.

Efterhånden som vi får større mængder af vaccine og også flere typer, vil flere og flere borgere blive tilbudt vaccination. Den fordeles ligeligt og på samme tid mellem regionerne efter befolkningstal.

– Vi glæder os rigtigt meget til at tilbyde borgerne vaccinen. Det er en enorm opgave vi står overfor, men vi er klar til at tage ansvaret for at løse den. Det er en af de opgaver, vi alle har set frem til, så vi kan komme af med COVID-19, siger Ulla Astman.

Hvordan får vi besked om tilbud om vaccination?

Beboere på plejecentre og personale i sundhedsvæsenet og ældreplejen vil modtage information om tilbuddet fra deres institution eller arbejdsplads. Hvis du er i helt særlig risiko, eksempelvis, hvis du er en ældre borger med alvorlig sygdom, så kan det være, at du bliver kontaktet af din egen læge eller sygehus, eller det kan være, at du selv kan spørge din læge, om du er i helt særlig risiko.

Grupper af ældre, der løbende inviteres efter fødselsdato, vil modtage besked i e-boks. Hvis du er digitalt fritaget, vil du få brev med posten.

Når du får tilbudt vaccination mod COVID-19, vil du samtidig få information om, hvornår du kan blive vaccineret, og hvis du selv skal bestille tid til vaccinationen, vil du få at vide, hvordan det foregår.

Mere information om de konkrete vacciner kan gives lige så snart, de er godkendt.

Hvor skal man vaccineres?

Region Nordjylland opretter vaccinationscentre flere steder i regionen, hvor de fleste borgere vil kunne blive vaccineret. Dette bliver meldt ud, når det er helt på plads. Nogle borgere vil få tilbuddet mere lokalt på for eksempel plejehjem.

Meget personale i eksempelvis sundhedsvæsenet og ældreplejen vil blive tilbudt vaccination på deres arbejdsplads. Det kan være på sygehus eller plejehjem eller på et af regionens vaccinationscentre eller andre steder. Regionen vil melde ud, hvordan det vil foregå, når det er på plads.

Sundhedsstyrelsen vil henover jul og nytår sende brev til alle borgere over 18 år via e-Boks for at informere om den kommende vaccination mod COVID-19. I brevet kan du læse om vaccinerne mod COVID-19 og det tilbud, du får om gratis vaccination.