Regeringen vil give politiet nyt våben i kampen mod tyveri og hæleri af cykler

Justitsminister Peter Hummelgaard. Foto: Folketinget
Print Friendly, PDF & Email

Regeringen vil give politiet nyt våben i kampen mod tyveri og hæleri af cykler

Regeringen vil med en lovændring give politiet mulighed for at tjekke stelnumre uden konkret mistanke om, at en cykel er stjålet. Det skal bane vej for stikprøvekontroller mod cykeltyveri – f.eks. i morgentrafikken.

Politiet modtog sidste år mere end 47.000 anmeldelser om cykeltyverier på landsplan, hvilket var en stigning på en tredjedel forhold til 2021. Nu viser tal fra politiet, at det høje antal cykeltyverier er fortsat ind i 2023, hvor i gennemsnit ca. 125 danskere dagligt har meldt deres cykel stjålet i årets første tre kvartaler.

Regeringen ønsker at sætte ind over for cykeltyverier. Derfor foreslår regeringen at give politiet hjemmel til at standse cyklister og kontrollere stelnumre uden konkret mistanke om, at den pågældende cykel er stjålet. Hvis politiet konstaterer, at cyklen er meldt stjålet, vil cyklisten efter omstændighederne kunne sigtes for tyveri, hæleri eller brugstyveri, ligesom cyklen vil kunne beslaglægges.

Justitsminister Peter Hummelgaard udtaler:

”Politiet modtog mere end 47.000 anmeldelser om cykeltyveri sidste år. Det er alt, alt for mange. Cyklen er for mange almindelige danskere det primære transportmiddel, og så er det et stort problem i hverdagen, når den pludselig forsvinder. Vi foreslår derfor en lovændring, der giver politiet mulighed for at lave stikprøvekontroller og andre målrettede indsatser mod cykeltyveri. Det skal simpelthen være sværere for cykeltyve at stjæle og videresælge stjålne cykler. Vi har en stolt cykelkultur – den skal ikke ødelægges af tyve.”

Justitsministeren fortsætter:

”Vi ønsker fra regeringens side at sætte hårdere ind over for kriminalitet, der på papiret måske kan virke mindre alvorlig, men som er udbredt og et problem for de mange danskere, der bliver ramt. Over den kommende tid vil vi derfor præsentere flere tiltag mod andre former for kriminalitet, der skaber utryghed og er til gene i danskernes hverdag.”

Politiet kan med den nuværende lovgivning ikke foretage stikprøvekontrol af cyklister for at undersøge, om den pågældende cykel er meldt stjålet, uden at der på tidspunktet for kontrollen er mistanke om et muligt strafbart forhold vedrørende cyklen. Det betyder derfor, at politiet i dag f.eks. ikke har mulighed for at tjekke stelnumre i forbindelse med større kontrolindsatser, hvor cyklister typisk tjekkes for bl.a. lys.

Det ønsker regeringen nu at ændre med et lovforslag. Herudover vil regeringen over den kommende tid lancere flere andre initiativer, der sætter målrettet ind over for forskellige former for kriminalitet, der på papiret måske kan virke mindre alvorlige, men som er udbredte og til stor gene for de danskere, det rammer.