ForsideAndetPriser på sommerhuse holder fanen højt

Priser på sommerhuse holder fanen højt


Markedet for sommerhuse er lystbetonet, og det er med til at holde priserne oppe, vurderer Home

Flere økonomer ventede et prisfald på sommerhuse på i gennemsnit 3-4 % i løbet af året, da vi stod på tærsklen til 2022. Men sådan er det ikke gået, viser nye tal, som Home har set nærmere på.


På et år er salgspriserne ifølge Boligsiden steget 6,5 %. Og Home Boligbrief, der udsendes i samarbejde med Danske Bank, viser, at sommerhuspriserne er steget 9,7 % i snit på trods af både færre fremvisninger og handler.

Fra juni til juli er den gennemsnitlige salgspris for sommerhuse dog faldet med 1,7 %, viser Homes tal.
Farten for sommerhussalg er også taget af.

Ifølge Boligsiden.dk tager det nu i gennemsnit 114 dage at sælge et fritidshus mod 89 dage på samme tid sidste år.

Sommerhusmarkedet er en supertanker
Prisstigninger på sommerhuse har sandsynligvis en ende i nær fremtid, vurderer cheføkonom i Realkredit Danmark Christian Hilligsøe Heinig.

”Boligmarkedet er som en supertanker, der skal bremse op. Der er en forsinkelseseffekt på op til to år fra højere renter til lavere priser, fordi mange allerede har besluttet at købe eller har sat huset til salg,” forklarer cheføkonomen.

Ifølge ejendomsmæglerkæden Home holder sommerhuspriserne fanen højt i længere tid end helårshuse og lejligheder, da mange sommerhushandler er drevet af lyst frem for af nød.

”Sælgerne er som regel ikke tvungent til at sælge deres sommerhus men kan beholde sommerhuset, hvis ikke der er en køber, der vil betale prisen. Og for køberne er det deres nummer to bolig, som de har luft i budgettet til at købe måske med en god friværdi i bagagen,” siger boligmarkedsanalytiker i Home Henrik Hauthorn Jensen.

Andre ’drivere’
Han fortæller, at det for parcelhuse og lejligheder ofte er mere praktiske forhold, der ligger til grund for et salg.

”Nyt job et andet sted i landet, flere børn, dødsfald og skilsmisser er ’driverne’ bag mange handler med helårsboliger. For sommerhusene er det ofte, at man ikke synes, man får det brugt nok, eller man ikke kan overkomme at passe hus og grund,” fortæller Homes analytiker.

En del sommerhusejere tyr til udlejning, hvis de ikke kan få solgt til deres ’ønskepris’, oplever Homes ejendomsmæglere.

”Det betyder, at flere har råd til at vente en rum tid på, at en køber kan og vil betale den ønskede pris,” lyder det fra Henrik Hauthorn Jensen.

Så meget koster et sommerhus-køb nu

Realkredit Danmark og Home forudser derfor en ’blød landing’ for sommerhusmarkedet.

Sommerhuspriserne ventes at falde 5-10 % frem mod udgangen af 2023. Det skyldes ikke mindst den dyrere finansiering.

Ifølge Realkredit Danmark kunne et gennemsnitligt sommerhus i sommeren 2020 finansieres til ca. 1.200 kr. om måneden med et afdragsfrit fastforrentet lån og lige under 4.600 kr. med afdrag. Nu er de tilsvarende ydelser henholdsvis ca. 5.260 og 7.530 kr.

- Annonce -

SENESTE ARTIKLER