ForsideAabybroPopulært ukrudtsmiddel gjort ulovligt: Her er alternativerne

Populært ukrudtsmiddel gjort ulovligt: Her er alternativerne

Print Friendly, PDF & Email

Den 17. juni i år blev det ulovligt for privatkunder at købe det eftertragtede ukrudtsmiddel Glyphosat 120. Haveekspert guider her til tre gode alternativer i kampen mod ukrudtet – og tre dårlige.

Haveejere landet over skal fremover til at tænke i alternativer, når haven skal holdes fri for ukrudt. Den 17. juni udgik det populære ukrudtsmiddel Glyphosat 120 nemlig for salg til private, da firmaet bag ikke har ønsket at bekoste nye miljøgodkendelser – hvilket efterlader forbrugerne med kun de dyrere mærkevarer tilbage i handlen.

Haveekspert og indehaver af Havehobby.dk, Jimmi Hansen, forventer, at de danske forbrugere i højere grad end tidligere vil gøre brug af gamle husråd i kampen mod mælkebøtter, skvalderkål og kvikgræs. Men man skal være varsom, for nogle husråd gør faktisk mere skade end gavn.

– Gode husråd går i arv gennem generationer, men det gør de dårlige desværre også. Man bør kun bruge midler, som er godkendt at Miljøstyrelsen. Ellers risikerer man at gøre varig skade på sin have og dens planter, udtaler Jimmi Hansen.

Han anbefaler, at haveejere udnytter naturens egne kneb for at få bugt med skadeplanterne og giver her tre gode alternativer til Glyphosat 120, når haven skal plejes, og ukrudtet fjernes:

Sund græsplæne: Holdes græsplænen sund og tæt, har ukrudt svært ved at få fodfæste. Her hjælper især eftersåning, anvendelse af korrekte græsfrø samt NPK-gødning, ligesom hyppig græsslåning er noget, ukrudt ikke kan tåle. Glemmer man regelmæssig gødning, invaderes plænen hurtigt af ukrudt, mos og svampesygdomme.

Afskærmning: Når ukrudt ikke har adgang til sollys, så dør det. Bunddække i form af muslingeskaller, bark eller træflis holder lyset ude, så ukrudtsplanterne ikke kan gro, idet langt de fleste ukrudtsfrø skal have lys for at spire. Bunddække holder samtidig på fugten, hvorfor det også er godt for de planter, som man ønsker, skal trives i stedet.

Fysiske grænser: Ved at skabe fysiske grænser om bedene i form af eksempelvis højbede kan man nemmere begrænse ukrudtets spredning til resten af køkkenhaven og derved lette arbejdet med at komme det til livs. Samtidig er jorden mindre sammenpresset i et højbed, hvilket gør lugning efter ukrudtsrødder nemmere.

Lad salt og eddike blive i køkkenskabet

Hvad skal man derimod for alt i verden holde sig fra? Ifølge Jimmi Hansen drejer det sig især om diverse remedier fra køkkenskabet samt kraftfulde havemaskiner og elektrisk værktøj, som risikerer at dræbe mere end bare ukrudt:

Salt, kogende vand og eddike: Tre gamle husråd, der ødelægger mere end blot ukrudtet. Midler, som ikke er godkendt af Miljøstyrelsen til ukrudtsbekæmpelse, kan være belastende for miljøet og direkte ulovlige at bruge i haven. Her er især salt til stor skade, da det er giftigt for miljøet og mere skadeligt end Glyphosat.

Havefræser: Det kan synes nemt at tage en tur med havefræseren og hakke ukrudtet til plukfisk. Fræseren graver dog så dybt, at en masse ukrudtsrødder skæres over og spredes og dermed kan udvikle sig til endnu mere ukrudt.

Højtryksrenser: Igen en metode, som i virkeligheden er for effektiv. Fordi trykket er så kraftigt i en højtryksrenser, risikerer man at gøre skade på såvel fliser som belægninger i forsøget på at blæse ukrudtet væk.

- Annonce -

SENESTE ARTIKLER