Pas på derude! Påkørsel af råvildt kan ske på et splitsekund

Print Friendly, PDF & Email

Risikoen for at påkøre råvildt på vejene er størst netop nu. Samtidig er mange danskere ude i sommerhusområderne for at holde efterårsferie eller lukke sommerhuset ned.

Det betyder, at ekstra mange bilister færdes på veje, hvor man ikke kører så ofte, og hvor risikoen for at ramme råvildt er særlig stor.

Alene sidste år modtog Dyrenes Beskyttelses vagtcentral 1812 over 10.000 henvendelser om påkørte hjorte. Heraf fandt en tredjedel sted i oktober, november og december.

Kaskoforsikringen dækker
Hos forsikringsselskabet If er der ligeledes gang i anmeldelserne om påkørsel af vildt. Ifølge kommunikationschef Birgitte Ringbæk gælder det om at have orden på kaskoforsikringen, for så er de materielle skader dækket.

  • Vores opgørelser viser, at reparationerne efter påkørsel af råvildt i gennemsnit koster 23.314 kroner pr. skade, så det er absolut værd at have kaskoforsikringen på plads. Dertil har mange jo vejhjælp som del af bilforsikringen, og det er der indimellem også brug for efter påkørsler.

Bedste anbefaling til at undgå påkørsler er kort og godt at sænke farten.

  • Selvom du registrerer, at en hjort springer ud på vejen, så er der med 70-80 km i timen ikke meget tid til at reagere. Derfor er det bedste råd at sænke farten på strækninger, hvor der advares om risiko for dyr på vejene, og hvor der er træer og buske tæt på vejen.

Birgitte Ringbæk anbefaler ligeledes at holde ekstra god afstand til forankørende på disse strækninger, så der er plads til, at bilisten foran kan bremse op.

De mest udsatte tidspunkter af døgnet for at påkøre råvildt er lige efter solnedgang, hvor dagslyset gradvist forsvinder, og i de tidlige morgentimer.

Råd til at undgå påkørsel af dyr:

  • Sæt farten ned, når du kører i områder, hvor der skiltes med risiko for dyr på vejene – særligt når du kører i skumringen eller i mørke
  • Vær særlig opmærksom påveje med uklippet græs i kanten og hvor, der er træereller buske tæt på vejen
  • Blænd ned for det lange lys, hvis du ser små blink fra genskær i dyreøjne
  • Mange dyr er flokdyr – ser du ét dyr, følges det ofte af flere

Hvis du påkører et dyr, der fortsat er i live, så kontakt Dyrenes Vagtcentral på tlf. 1812. Er dyret dødt, skal du kontakte Falck på tlf. 70 10 20 30. Afmærk gerne ulykkesstedet med en gren, klud eller en plasticpose og beskriv stedet så præcist som muligt.

Video