Ole Stavad: Det ligner ulovlige karteller.

Ole Stavad
Ole Stavad (S) Regionsrådsmedlem, tidligere erhvervsminister Foto: Erik Sahl
Print Friendly, PDF & Email

Af Ole Stavad (S) Regionsrådsmedlem, tidligere erhvervsminister Kirsten Holcks Vej 8, 9460 Brovst                                                                                               

Alle må have opdaget det: De seneste måneder har prisen på benzin og diesel været ens, uanset hvor man tanker sin bil. I en årrække har der været en sund priskonkurrence mellem selskaberne. Det stoppede pludselig med ens priser over alt.


Vi har oplevet det før. Også dengang – for år tilbage – lignede det ulovlige karteller. Er der nogen tror på, at en så voldsom pris-harmonisering af diesel- og benzinpriserne er sket uden aftaler på højeste niveau i selskaberne? Jeg gør i hvert fald ikke. Priskarteller er ulovlige. Det er strafbart. Det kan man komme i fængsel for.

Når de rigeste svindler, er de omhyggelige med at fjerne beviserne. Derfor slipper de alt for ofte for straf, da det er svært at løfte bevisbyrden. Det var det også for 20 år siden, da jeg var erhvervsminister. Dengang startede vi en sag. Efter en tid kom der pludselig konkurrence, som varede i mange år. Nu er den så forsvundet igen. 

Derfor har jeg anmeldt selskaberne til Forbrugerstyrelsen for at sætte konkurrencen ud af kraft med ens priser. Det ligner ulovlige karteller mellem selskaberne. 

Det er – sagt meget direkte: Noget forbandet svineri, hvis store multinationale benzinselskaber snyder forbrugerne med alt for høje priser. Det bør straffes – og det bør straffes hårdt.